/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2Fc868210f0ce0d159f732779241695f43.jpg)
Україна може збільшити додану вартість у переробці агропродукції
Високий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції, який має Україна, наразі використовується ще далеко не повністю. На цьому наголосив віцепрезидент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, повідомила пресслужба центру.
Як зазначив науковець, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5%. В її структурі домінують виробництво олії та тваринних жирів (19%), м’яса та м’ясопродуктів (16%) та напоїв (13%).
«При цьому частка перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів складає лише від 4% до 9%»,- зауважив Ю. Лупенко.
Також він додав, що рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції підприємствами лишається доволі низьким. Найбільшим він є з насіння соняшнику (69,3%), м’яса (6%) та молока (39,3%), а серед зернових культур – з гречки (29,3%) та жита (23,6%).
При цьому науковець нагадав, що ще у 2020 р. на переробних підприємствах перероблялося 98,9% насіння соняшнику, 55,9% гречки, 35% соєвих бобів.
«Отже, Україна має потужний потенціал у сфері переробки агропродукції. Для його реалізації слід стимулювати розширення сфери переробки та збільшення обсягів виробництва агропродовольчих товарів, створивши тим самим умови для збільшення частки продукції з високим рівнім доданої вартості», - підсумував Ю. Лупенко.