/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fcc73a2a5eff569ca6dd8423c0ee2bcb0.jpg)
Коли і як правильно обрізати виноград навесні: усі тонкощі процесу
Ви дізнаєтеся:
Весняна обрізка винограду - важливий етап догляду за лозою, який впливає на врожайність і здоров'я куща. Багато виноградарів-початківців ставлять собі питання: коли і як правильно обрізати виноград навесні, які гілки видаляти, скільки рукавів залишати і якої довжини має бути лоза.
Коли і як правильно обрізати виноград навесні?
Весняна обрізка проводиться, коли температура повітря стабільно тримається вище +5°C. Це важливо, щоб рослина не постраждала від поворотних заморозків, пишуть експерти з Аптеки садівника. Під час обрізки слід робити надріз таким чином, щоб сік стікав з протилежного боку бруньки.
Які гілки обрізати у винограду?
Видаляють:
Залишають:
Якої довжини залишати лозу винограду?
Довжина лози не повинна перевищувати 180 см. Кількість залишених бруньок залежить від товщини пагона: якщо лоза 5 мм - залишають 5 бруньок, якщо 12 мм - 12-13 бруньок.
Скільки рукавів залишати на винограді?
При формуванні куща важливо враховувати сорт і кліматичні умови:
На безштамбових кущах, які вкривають на зиму, зазвичай залишають 2-4 рукави.
У штамбових кущів, які не вимагають укриття, формування триває 5-6 років, після чого залишають 5-6 основних рукавів.
Що таке "Аптека садівника"?
ТМ "Аптека садівника" з'явилася 2008 р. Її "батьком" є відома українська компанія Укравіт Сайенс Парк, яка понад 20 років виробляє продукцію для аграрних підприємств - препарати, що забезпечують максимальний захист сільськогосподарських культур від комплексу шкідників (комах, кліщів, гризунів), збудників хвороб рослин, а також бур'янів.
ТМ "Аптека садівника" створена спеціально для садівників і городників для захисту культур від шкідників, хвороб і бур'янів.