/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F08b6e9787addd223f053bf6bdfc263b7.jpg)
Нові рекорди українського яблучного сезону
Яблучний ринок в Україні мінливий і малопередбачуваний. Одного сезону ціни на яблука падають до мінімуму, не виправдуючи навіть витрат на вирощування врожаю, а іншого підіймаються вище за ціни деяких заморських фруктів, що мотивує виробників закладати нові сади і вкладатися в сучасні технології, пише «ПроАгро Груп».
Ще одним фактором, який визначає динаміку вітчизняного яблучного ринку, є експорт – попит країн-імпортерів і ціни цього попиту також мають суттєвий вплив на садівництво. Так сталося і цього маркетингового року, який ще не закінчився, але вже зафіксував нові рекорди.
Зокрема, на цьому акцентував увагу керівник USPA Fruit Володимир Гуржій в публікації для Fresh Plaza. За його словами, поточний експортний сезон для українських яблук виявився коротшим за будь-який з тих, які він спостерігав, і до того ж рекордно низьким за обсягом при рекордно високих цінах.
Однією з причин цього стали високі ціни попиту на промислову сировину, то ж багато виробників не стали морочитися з трейдингом, а в значних обсягах відправили на переробку навіть яблука споживчої якості, які цілком могли потрапити на полиці супермаркетів.
Крім того, українські експортери, як і трейдери, розуміли, що урожай, а отже й запаси яблук експортоорієнтованих сортів цього сезону нижчі, ніж зазвичай, тому діяли досить активно й на випередження.
«Боротьба за українське яблуко велася не лише на кінцевих ринках, а й усередині країни. Рекордно високі ціни на промислові яблука, а також високі ціни на яблука преміум-класу чи 1-ї категорії якості всередині країни дали аграріям впевненість, що вони за будь-яких обставин продадуть яблука за високою ціною. Наразі попит на якісне українське яблуко досяг свого піку. Мережі українських супермаркетів вступили в конкуренцію за такі яблука, і ціни, які платить вітчизняний роздріб, цілком конкурентоспроможні зі світовими. Зараз ми дуже часто отримуємо запити на наші яблука з різних країн, але нам уже немає що їм запропонувати», – розповів Володимир Гуржій.