/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F31ca34a362afa6f94b87a17b05dd7824.jpg)
Виробник з Одещини використовує інноваційний метод сублімації фруктів і ягід
У ФГ «Георгіївське К» займаються двома напрямами: розвивають бджільництво та садівництво. Виготовляють свічки, крем-мед із сублімованими ягодами, локальні трав’яні чаї, зокрема, мають цікавий формат чаю в дерев’яних ложках. Також займаються переробкою волоського горіха.
Про це розповіла власниця ФГ «Георгіївське К» Катерина Стрій під час онлайн-конференції «AgroVision 2025: тренди та інновації сезону».
За її словами, за останні два роки господарство залучило майже 1 млн грн грантової підтримки від донорських організацій та придбало додаткове устаткування для сублімації ягід і фруктів.
«Цей метод сублімації збільшує термін зберігання продуктів і дозволяє їх зберігати за кімнатної температури в щільно закритій тарі. Це дуже важливо в умовах відключень електроенергії. Хоча це інноваційний метод сублімації, але в Україні є вже компанії, які використовують його не лише для фруктів і ягід, але й для приготування продуктів із м’яса», — розповіла Катерина Стрій.
Вона додала, що у господарстві почали впроваджувати Lean методологію, яка дозволяє збільшувати ефективність виробництва не шляхом впровадження нових засобів і додаткових джерел, а завдяки мінімізації втрат. Паралельно підприємство працює над автоматизацією продажів і обліку.