/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fbdbac97cbdc5824d5f860de8b5fd79a5.jpg)
Фальсифікат масла й сиру: постачальників продуктів для ЗСУ оштрафували більш як на ₴6 мільйонів
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.
За словами директора Департаменту політики у сфері закупівель Гліба Канєвського, у I кварталі 2025 року ДОТ законтрактував харчування військовослужбовців на 21.4 млрд грн.
“Це суттєвий ресурс, і ми не маємо права допустити, щоб жодна гривня була витрачена на неякісну продукцію для ЗСУ. Контроль якості та прозорість постачання – це не лише питання відповідального використання державних коштів, а й безпеки та довіри з боку військових. Саме тому оперативно реагуємо на порушення. Ми послідовно формуємо нову культуру відповідальності серед постачальників”, – наголосив Канєвський.
Контроль якості та безпечності продукції, яка постачається ЗСУ, є одним з ключових напрямів роботи ДОТ.
У 2025 році, з урахуванням досвіду попереднього року, у контрактах чітко розмежовано поняття “неякісного” та “фальсифікованого” товару. Це дозволило посилити відповідальність постачальників у випадках свідомого порушення умов поставки та використання сторонніх домішок з метою економічної вигоди.
Першими товарами, які підпали під поглиблену перевірку, стали масло селянське та сир кисломолочний сичужний – найбільш уразливі до фальсифікації категорії.
Перевірки здійснювались Управлінням безпечності харчових продуктів МОУ на запит від ДОТ. Зразки відбиралися безпосередньо у військових частинах, щоб виключити можливість маніпуляцій.
Із 35 лабораторних випробувань 19 зразків виявилися фальсифікованими, зокрема через вміст немолочних жирів у продукції, що є порушенням ДСТУ. Щодо 6 зразків, які відібрані, ДОТ ще очікує на результати досліджень.
На підставі негативних результатів ДОТ:
- штрафує постачальника;
- блокує подальше постачання партії;
- повідомляє інших контрагентів про порушення;
- забороняє до відвантаження продукцію цієї торгової марки.
За словами директорки програми харчування ДОТ Галини Літош, контроль якості - це не формальність, а інструмент реального впливу на безпеку та довіру до системи постачання.
“Якщо продукт не відповідає стандартам або містить ознаки фальсифікації – він не має споживатись військовими. Усі порушення фіксуються, а постачальники несуть відповідальність”, - зауважила Літош.
ДОТготується перевірити інші категорії харчових продуктів, які потенційно можуть бути об’єктами фальсифікації, а також здійснити повторні перевірки тієї продукції, яка первинно мала негативні протоколи випробувань.
Задля об’єктивності та прозорості, постачальники дізнаються про конкретні позиції вже після завершення перших лабораторних досліджень.
Як повідомляв Укрінформ, ДОТ за підсумками першого кварталу 2025 року законтрактувала тилового майна на 44,8 млрд грн.