/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fa7bb576d09ecbbc1f983c8e14a73d4bd.png)
Стане фаворитом родини: як приготувати хрустку грецьку спанакопіту зі шпинатом
Традиційний пиріг з Середземномор'я можна з легкістю приготувати вдома.Йдеться про грецьку спанакопіту, для якої потрібно мати тісто філо, сир фету, шпинат та ароматні спеції.Спанакопіта ідеально смакує як на сніданок, так і як перекус протягом дня. Такий пиріг точно стане фаворитом родини.Шпинат - 800 гЦибуля жовта ріпчаста - 4 шт.Фета - 150 гКріп, пучок - 1 шт.Мʼята за смакомЯйця курячі - 2 шт.Лимон, цедра - 3 ст. л.Мускатний горіх - 1/4 ч. л.Масло вершкове - 50 гТісто філо - 6 шт.Кунжут білий - 1 ч. л.Розігрійте духовку до 200°C.Помістіть шпинат у друшляк у раковині. Залийте повним чайником щойно закипілої води, щоб листя зів'яло. Коли шпинат достатньо охолоне, відіжміть зайву вологу. Грубо порубайте зелень ножем.У великій мисці змішайте дрібно нарізану ріпчасту цибулю, фету, трави, яйця, цедру лимона, мускатний горіх, охолоджений шпинат і приправи до однорідності.Злегка змастіть розтопленим вершковим маслом круглу форму для випічки діаметром 20,5 см (роз'ємну або з вільним дном). Верхню частину листа філо змастіть вершковим маслом і притисніть до форми. Повторіть з наступними 3 листами, повертаючи їх так, щоб дно та боки форми були повністю покриті. Залиште надлишки звисати над верхньою частиною форми. Ложкою викладіть начинку і розрівняйте.Наріжте 2 листи філо, що залишилися, на кола розміром трохи більш як діаметр форми. Змастіть верх кожного листа вершковим маслом, потім викладіть поверх начинки (змащеним боком догори). Закріпіть звисаючим філо, змастіть маслом, що залишилося, і посипте насінням кунжуту.Випікайте при 200°C приблизно 45 хв. Якщо вмикаєте конвекцію, то температуру слід знизити до 180°C. Після 15 хв накрийте пиріг фольгою, щоб верх не пригорів.Дайте готовому пирогу охолонути протягом 10 хвилин, а потім перекладіть на дошку або тарілку і подавайте.