/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F3559c5d946801cbec070eaf329aa6757.jpg)
Редиска чи редька: як правильно, чим відрізняються
Багато хто плутає редиску та редьку, і це не дивно, адже з точки зору біології вони дуже близькі.
Редиска є одним з видів редьки городньої, яка належить до родини капустяних.
По суті, редька городня та редиска — це одна й та ж сама рослина, але сорти редиски є однорічними.
Обидві ці рослини мають схожі ознаки: рожеві, білі або фіолетові квіти, потовщений корінь, що формує коренеплід, видовжені стручки з довгим носиком на кінці та яйцевидно-кулясте насіння.
У чому ж різниця між редискою та редькою.
Насамперед, вони відрізняються розміром.
Редиска зазвичай невелика, її діаметр становить 3-5 см, тоді як редька значно більша.
По-друге, смак редиски більш ніжний, хоча й має характерну гіркоту та пікантність.
На відміну від редьки, яка може бути чорною, білою або зеленою, редиска буває рожево-червоною, білою, бузковою, коричневою і навіть жовтою (останній сорт вирощують у Чехії).
Найсмачнішою вважається рожево-червона редиска з білим кінчиком, головне, щоб плід був твердим, інакше він буде пухким та сухим всередині.
Цінність редиски полягає в її ранньому дозріванні.
Це один з перших весняних овочів, що є джерелом вітамінів та корисних речовин після зими.
Проте, її харчова цінність зберігається недовго: приблизно через 10-12 днів після формування коренеплоду рослина випускає квіткову стрілку, м’якоть стає грубшою, жорсткішою та волокнистою.
У такому стані її використовують для отримання насіння.
Повний цикл від посіву до збору насіння становить близько 120 днів.
Форма та колір коренеплодів редиски дуже різноманітні: від кулястих до видовжених циліндричних, з білим, червоним, фіолетовим або жовтим забарвленням.
Середній діаметр коренеплоду становить 2-3,5 см, іноді більше.
Насіння ж усіх сортів редиски схоже — коричневе, неправильної округлої форми.
При ранньому посіві всі сорти редиски та більшість сортів редьки зацвітають влітку того ж року та можуть перехресно запилюватися між собою.
Вирощування редиски.
Для вирощування обох культур потрібен пухкий, добре зволожений та багатий на поживні речовини ґрунт.
Редиску висівають рано навесні та в кінці літа, кілька разів з інтервалом у тиждень, на відстані 3-4 см між рослинами.
Урожай збирають через 34-40 днів після посіву.
Літні сорти редьки сіють рано навесні та в середині літа, з міжряддям 20 см та проріджують на відстані 5-6 см.
Зимові сорти редьки з круглими коренеплодами сіють на початку літа.
Урожай літніх сортів збирають поступово, а зимових — з настанням холодів.
Вегетаційний період редиски короткий — 25-45 днів.
Її часто використовують як попередник для інших овочів або як рослину-компаньйон для відлякування шкідників.
Походження редиски.
Редиска з’явилася в Європі у XVI столітті, але її точне походження невідоме.
Вважається, що вона походить з Південно-Східної Азії, де були знайдені її дикі форми.
Згодом її культивували в Індії, Китаї та Середній Азії.
Перша згадка про редиску датується III століттям до нашої ери.
Грецькі та римські землероби вже знали багато її сортів.
Редиска була однією з перших європейських культур, завезених до Америки.
Батьківщиною редьки вважається Середземномор’я, і сьогодні її вирощують по всьому світу, переважно в помірному кліматі.
Її коренеплоди вживали в їжу ще в Стародавньому Єгипті, а з насіння отримували олію.
В Україні редька була важливим продуктом під час Великого Посту.
Цікаво, що найбільшу у світі редьку вирощують в Японії, на острові Сакура-Дзіма, її вага може сягати до 27 кг.
А найдовшу редьку вирощують поблизу міста Моріґучі, її довжина може сягати 2 метрів, а вага — до 30 кг.
Найважчими вважаються коренеплоди кулястої форми.