/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F157b3dbe3b93687190d67b70e2fe26b6.jpg)
Краще не купувати: ТСН перевірила ранні овочі та знайшла найотруйніший
Розлади шлунка, нудота та запаморочення — це одні з перших симптомів отруєння нітратами, які можуть містити тепличні овочі.
Щоб убезпечити покупців, в Україні діють норми вмісту відповідних речовин.
Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Олени Лоскун.
Як обрати ранні овочі: поради.
На одному зі столичних ринків свіжі овочі продають увесь рік.
Пані Надія каже: на її прилавку — томати з українських теплиць, бо імпортні несмачн.
Та більше, ніж смак, покупців цікавить, чи є у городині нітрати.
Бо ж вони, каже сімейний лікар В’ячеслав Костюк, можуть викликати серйозне отруєння.
«Нудота, блювота, діарея.
Також може проявлятися ціаноз або синюшність обличчя, зниження артеріального тиску — аж до колапсу і шоку.
Зниження пульсу, запаморочення, серцебиття», — каже сімейний лікар вищої категорії В’ячеслав Костюк.
Для убезпечення споживачів в Україні є норми щодо вмісту у харчах нітратів.
Але визначити найзабрудненіші овочі можна навіть на око, переконує ендокринологиня Вікторія Радісна.
І передовсім радить оминати плоди гігантського розміру.
Бо, найпевніше, що саме у них — нітратів буде найбільше.
Чимало шкідливого накопичує у собі і капуста.
Тож краще, каже Вікторія, — купувати цвітну або броколі.
Активно всотують нітрати також буряк та редиска.
«Бадилля бажано викидати.
І редиску брати максимально тверду, щоб не було ніяких пустот.
Саме наявність пустот і м’якенької редиски говорить про те, що в ній може міститися велика кількість нітратів», — каже ендикринологиня, сертифікована дієтологиня та нутриціологиня Вікторія Радісна.
З обережністю Вікторія радить споживати і парникову зелень: «Найбільше нітратів у своєму складі можуть накопичувати шпинат, кріп, петрушка».
ТСН зробила контрольні закупи, щоб перевірити ранні овочі на нітрати.
Пані Надія, яка торгує овочами, нітратів не боїться.
І в безпечності свого товару не сумнівається.
У Держпродспоживслужбі Києва пояснюють: у лабораторіях перевіряють кожну партію товару, яку продають на ринку.
Якщо норми перевищені — його до реалізації не допускають.
Але ТСН вирішує все ж провести повторну ревізію.
Тож у пані Надії — купуємо томати.
У її сусідів по ятках — редиску та огірки.
І несемо до Державного науково-дослідного інституту.
Перевірка трьох зразків продуктів на нітрати нам коштує трохи більше ста гривень.
Пані Надія, котра продає помідори, не надурила: нітратів у них дійсно мінімум.
Безпечні і огірки її сусіда по ятці.
А от редиску — краще не купувати.
«У редисці при нормі 1200 мг/кг виявили 2743, 5 мг/кг.
Перевищення норми вмісту нітратів в редисці 2 рази», — каже начальниця лабораторії фізико-хімічних досліджень науково-дослідного хіміко-токсилогічного відділу Алла Маслюк.
Поради лікаря та нутриціологині, як уникнути отруєння.
ТСН вирушає в гості до нутріціологині Ірини Каленської.
Вона розповідає, як вберегтись від нітратів.
По-перше, придбані плоди Ірина радить замочувати у розчині харчової соди на 15-20 хвилин.
Але й після цього частину огірка краще зрізати.
Коренеплоди — обчищати і проварювати, воду, у якій готувалися, зливати.
А у капусти — знімати верхні листочки.
Так радять робити і лікарі.
Лікар В’ячеслав Костюк попереджає: перевищення норми удвічі — суттєве.
Особисто до нього неодноразово зверталися пацієнти із отруєннями нітратами у харчах.
«Допомога людини може надати собі сама.
Це — промивання шлунка, вживання сорбентів.
Пити багато води, щоб попередити зневоднення організму», — каже медик.
Інколи може знадобитися навіть госпіталізація.
У таких випадках фахівці Держпродспоживслужби радять взяти відповідні виписки з лікарні.
І написати скаргу.
Від початку повномасштабного вторгнення планові ревізії призупинили.
За шкідливу продукцію штрафами можуть покарати і продавця, і виробника.
Утім, для цього постраждалий обов’язково повинен мати чек, який підтверджує факт закупу.