/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fb87f7e366c185cb8e8390ed8788c68e2.jpg)
Більше калію чи менше натрію: що краще знижує артеріальний тиск
Замість того, щоб менше солити – їжте більше продуктів, багатих на калій. Саме такого висновку дійшли канадські вчені.
Результати дослідження університету Ватерлоо були опубліковані в журналі Renal Physiology.
Баланс електролітів
Науковці вважають, що збільшення споживання калію краще впливає на показники артеріального тиску, ніж просто обмеження чи відмова від солі.
В основі їхньої роботи – математична модель, яка імітує взаємодію електролітів (натрію і калію).
Виявилось, що організм людини працює менш ефективно саме через нестачу калію, а не тільки внаслідок надлишку солі.
До речі, наші предки харчувалися переважно рослинною їжею — з високим вмістом калію і низьким вмістом натрію. І саме на таку електролітну комбінацію налаштована наша ниркова система.
Тож наука знову підказує просте, але потужне рішення — цього разу з тарілки.
Що їсти, аби знизити тиск
— Ми звикли чути, що треба їсти менше солі. Але наразі можемо рекомендувати збільшити кількість калію, включивши до раціону банани, броколі, шпинат, авокадо, бобові, — каже професорка Аніта Лейтон, провідна авторка дослідження.
Дослідження також показало гендерні відмінності. Виявляється, чоловіки більш схильні до стрибків артеріального тиску, але водночас швидше реагують на дієти з підвищеним вмістом калію, ніж жінки.
Цей підхід може змінити стратегію боротьби з гіпертонією, яку недарма називають мовчазним вбивцею.
Джерело: SciTechDaily