Як пофарбувати яйця на Великдень: 11 способів
Великдень – це не лише релігійне свято, а й прекрасна сімейна традиція, що супроводжується безліччю звичаїв. У 2025 році він святкуватиметься 20 квітня, тож часу залишається все менше.
Одним із найяскравіших символів свята є крашанки або писанки. Існує чимало способів їх декорування, від класичних народних методів до сучасних технік. Журналіст Коротко про зібрала деякі способи, які допоможуть прикрасити святковий стіл.
Та перед фарбуванням господиням необхідно закупити яйця. І важливо придбати свіжий та якісний продукт. Для цього важливо знати деякі правила вибору, запевняє експертка з якості продуктів Оксана Прокопенко.
- Перше, на що треба звернути увагу – зовнішній вигляд яєць. Вони повинні бути чистими, без слідів пір’я та посліду, бо це свідчить про антисанітарні умови утримання птиці. Це загроза принести до дому сальмонелу. Обов’язково вибирайте яйця з цілою шкарлупою. Якщо на них є будь-які тріщини, через них всередину потрапляють хвороботворні бактерії. І це дуже сильно зашкоджує Вашому здоров’ю, - зазначила експертка.
Наступне, на що ми обов’язково звертаємо увагу –шкарлупа яєць. Прокопенко наголосила: у свіжих вона буде рівномірною та матовою. Якщо ж шкарлупа блистить, це означає, що яйце довго зберігалось і, можливо, навіть непридатне для споживання. Щодо кольору шкарлупи, то експертка запевнила: думка, що червоні корисніші ніж білі, оманлива.
- Колір шкарлупи свідчить лише про масть курочки, яка знесла це яйце. Кури білого окрасу несуть білі яйця. Коричневої масті кури несуть коричневі яйця. Тому колір шкарлупи не визначають поживність яйця. Її визначає лише раціон птиці, - пояснила експертка.
Також вона рекомендувала при виборі яєць купувати продукт 2 категорії, «бо вони – від молодих курочок». Прокопенко додала: зрозуміти, яке перед вами яйце, допоможуть маркування.
- Є спеціальні нормативи. Вони поділяють яйця на дієтичні та столові. Дієтичні яйця мають строк зберігання до 7 діб. Столові – до 25 діб. Також залежно від маси яйця поділяють на 5 категорій. І зрозуміти, яке яйце перед людиною, допомагають позначки, яке виробники ставлять на кожному продукті, - розповіла експертка.
Різні способи фарбування яєць на Великдень. Фото: pexels.com
Фарбування яєць цибулинням
Цей традиційний спосіб дозволяє отримати красивий коричнево-червоний відтінок. Яйця варять у відварі з лушпиння цибулі, додаючи трохи солі та оцту для кращого закріплення кольору.
Фарбування куркумою
Для отримання жовтого кольору використовуйте натуральний барвник – куркуму. У воду додають кілька столових ложок спеції, оцет і варять яйця.
Фарбування буряковим соком
Буряк надає яйцям рожево-червоний відтінок. Відваріть буряк або використайте його сік, щоб досягти ніжного природного кольору.
Фарбування капустяним відваром
Червонокачанна капуста дозволяє отримати блакитний або фіолетовий колір. Наріжте капусту, залийте водою, додайте оцет і залиште яйця в цьому розчині на кілька годин.
Фарбування шпинатом
Для отримання зеленого відтінку використовуйте шпинатний відвар. Яйця занурюють у теплу зелену рідину, залишаючи їх у ній на кілька годин.
Фарбування кавою або чаєм
Цей метод дає змогу отримати красиві природні коричневі відтінки. Для фарбування використовуйте міцний відвар чорного чаю або кави. Покладіть зварені яйця в теплу рідину та залиште на кілька годин або на ніч. Чим довше яйця пробудуть у відварі, тим насиченішим буде колір.
Малювання воском (писанкарство)
Традиційна українська техніка передбачає нанесення воскового візерунка перед фарбуванням. Потім яйця занурюють у фарбу, після чого віск обережно знімають, відкриваючи малюнок.
Використання рису або крупи
Яйця спочатку змащують фарбою, а потім обкачують у сухому рисі або манній крупі. Після висихання фарби зернятка обережно зчищають, залишаючи рельєфний узор на поверхні.
Фарбування в мармуровому стилі
Яйця загортають у тканину з нитками або шматочками цибулевого лушпиння, а потім варять у фарбі. Виходять мармурові візерунки.
Фарбування за допомогою серветок
Яйця обмотують кольоровими серветками, змочують оцтом і залишають висихати, отримуючи цікавий ефект текстури.
Фарбування натуральними соками фруктів
Соки ягід і фруктів можуть створити ніжні пастельні відтінки. Наприклад, журавлинний сік надає рожевий колір, а апельсиновий – золотистий відтінок. Яйця занурюють у свіжий сік і залишають на кілька годин для природного фарбування.