/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F2614dc487e541e921ee4dfa839b818ae.jpg)
Як обрати шоколад, який не зашкодить здоров'ю: поради нутриціолога
Шоколад — один із найпопулярніших смаколиків, та не всі його види однаково безпечні для здоров’я.
Як знайти серед сотень упаковок на полицях справді якісний продукт — пояснила нутриціолог Людмила Матішинець.
Який вміст какао вважається корисним.
Оптимальна користь для здоров’я починається зі 70% какао — саме така концентрація забезпечує наявність флавоноїдів, які діють як антиоксиданти, покращують стан судин і зменшують запалення.
85% какао — містить ще більше корисних речовин і менше цукру.
99% какао — майже не містить цукру, але має гіркий смак, який не всім до вподоби.
Скільки чорного шоколаду можна їсти.
Фахівці радять вживати 20–30 г шоколаду з 85% вмістом какао кілька разів на тиждень.
Зокрема, дослідження показали, що щоденне споживання такого шоколаду протягом трьох тижнів:.
знижує рівень негативних емоцій.
покращує мікробіом кишечника.
сприяє кращому психоемоційному стану.
Склад, на який варто звернути увагу.
Корисні інгредієнти:.
какао-маса, какао-масло.
тростинний цукор (в помірній кількості).
натуральна ваніль або екстракт ванілі.
Чого краще уникати:.
пальмова олія, гідрогенізовані жири.
ванілін (синтетичний ароматизатор).
емульгатори типу Е476.
мальтодекстрин, глюкозні сиропи.
Звертайте увагу не лише на відсоток какао — в складі може бути 70% какао, але цукор стоїть першим у списку інгредієнтів, а це означає, що його в складі найбільше.
Ідеально, якщо цукру не більше 20–25 г на 100 г шоколаду, а в списку інгредієнтів він займає третє місце чи нижче.
Що з підсолоджувачами.
Шоколад на основі еритриту, стевії чи алулози може бути гарною альтернативою, якщо ви уникаєте цукру (наприклад, за діабету чи на дієті).
Аспартам і сукралоза — небажані через неоднозначні дослідження щодо їхнього впливу на метаболізм.
Корисні та шкідливі добавки.
Що можна:.
горіхи (мигдаль, фундук, волоські).
ублімовані ягоди.
Чого краще уникати:.
карамель, трюфелі, печиво, маршмелоу.
цукати в сиропі, особливо з глюкозно-фруктозним складом.
Правильний вибір шоколаду — це не тільки про смак, а й про свідомий підхід до харчування.
Раніше ми розповідали, як правильно вживати імбир і навіщо.