/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Face31e94c2e9fdb90395fbb165e131bb.jpg)
Основний харчовий продукт половини людства стане токсичним: дослідження
Рис — основа раціону для половини населення Землі, особливо в країнах, що розвиваються.
Але нове дослідження попереджає, що глобальне потепління може зробити зернову культуру токсичною.
Про це повідомило видання Inside Climate News.
Рис вирощують у затоплених полях, де він активно поглинає воду — разом із розчиненими в ній токсинами.
Особливо небезпечний неорганічний миш’як, який потрапляє у воду через промислові забруднення та природні джерела.
Високі температури та зростання рівня CO₂ у атмосфері прискорюють цей процес.
Протягом шести років науковці зі США та Китаю вирощували рис у різних кліматичних умовах.
В результаті виявилося, що:.
Підвищення температури збільшує вміст миш’яку в зернах.
Високий рівень CO₂ посилює цей ефект.
У поєднанні ці фактори роблять рис значно токсичнішим.
Неорганічний миш’як викликає рак, ураження серця та нервової системи.
Найбільш вразливі — діти, які часто їдять рисові каші.
За прогнозами, найсильніше постраждають жителі Азії.
Вчені пропонують кілька рішень:.
Селекція нових сортів, стійких до поглинання миш’яку.
Контроль за рівнем миш’яку в рисі.
Обмеження споживання рису дітьми.