/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F1e89d25b64606b5c6ba7277e191fd0b6.png)
У YEDNIST’ FOOD розповіли, чому обрали для переробки кукурудзу та горох
У YEDNIST’ FOOD розповіли, чому обрали для переробки кукурудзу та горох
У Миргородському районі Полтавської області розпочав роботу новий завод із переробки зернових і бобових культур на крупи та борошно YEDNIST’ FOOD. Це черговий успішно реалізований проєкт групи компаній YEDNIST’ GROUP.
Про це AgroPortal.ua розповів комерційний директор напряму переробки зернових і бобових культур YEDNIST’ GROUP Артем Бутович на виставці-конференції Food&NonFoodMaster-2025.
Наприкінці березня завод YEDNIST’ FOOD почав працювати у режимі пуско-налагоджувальних робіт, поступово збільшуючи потужність до запланованої. Наразі завод виробляє кукурудзяну крупу дрібного та крупного помелів, кукурудзяне борошно і жовтий колотий шліфований горох. У перспективі планує розширити асортимент продукції.
«Для переробки ми обрали саме кукурудзу та горох, тому що ці крупи мають попит, і ними не так перенасичений ринок, як, наприклад, пшеничною чи ячною крупами або ж гречаною чи вівсяною», — пояснив Артем Бутович.
Сировину завод бере у місцевих фермерів, які вирощують її спеціально для YEDNIST’ FOOD. Обсяг переробки сировини становить до 120 т/добу, вихід готової продукції: колотого гороху — до 96 т, кукурудзяної крупи — до 66 т, кукурудзяного борошна — до 18 т.
Крім того, завод виробляє кілька видів побічних продуктів переробки, зокрема кукурудзяний зародок, висівки, а також горохову січку, мучку і лузгу. Ці продукти можна використовувати як у харчовій промисловості, так і в кормовиробництві.
Завод із переробки зерна з’явився завдяки участі в Програмі USAID АГРО, що виконується компанією Chemonics International, ще до змін, яких зазнало агентство. Компанія встигла освоїти грант у 2024 році.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua