/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Ff6f4f26f20be3428fd031d3a74f08aa9.jpg)
Від "чортових яблук" до "гоцки": хто "винайшов" пюре і як картоплю називали на Русі
Ви дізнаєтеся:
Картопляне пюре — одна з найпопулярніших і найулюбленіших страв у багатьох країнах світу. Воно є звичним гарніром до м’яса, риби чи овочів, його подають і в дорогих ресторанах, і на домашньому столі.
Але чи замислювалися ви, як називали цю просту, але смачну страву раніше? Мандруючи сторінками історії та діалектами, Главред дізнався цікаві факти про еволюцію картопляного пюре та його назв.
Як раніше називалося пюре
Звичне для нас слово "пюре" має французьке коріння і відносно недавно увійшло до нашого лексикону. Слово "пюре" походить від французького purée, що означає "протертий" або "розім'ятий". У французькій кухні цей термін застосовувався до різноманітних страв, приготованих шляхом подрібнення інгредієнтів до однорідної маси. Проте потовчена картопля була відома задовго до появи цього елегантного терміну.
На теренах України існувало безліч колоритних та влучних назв для цієї страви. Як свідчить дослідження чернігівських діалектів Тамари Кравченко у тижневику "Вісник Ч", у різних селах потовчену картоплю називали по-різному: гоцка, гамула, м'ячка, гартаначка, товканиця, товченя, одливанчик, крутяк, одливан, товченуха, товмачка, заливон, польова каша, товченка, товкануха, мнушка, товча, товкачка, товкуха, толкуха. Кожна з цих назв відображала або спосіб приготування, або консистенцію страви, або навіть місцеві особливості мови.
Як назвати картопляне пюре
Найпоширенішою назвою для подрібненої до однорідної маси вареної картоплі є "картопляне пюре". Ця назва є нейтральною, зрозумілою та використовується в літературній мові та кулінарії. Однак, ніхто не забороняє використовувати й більш колоритні місцеві назви, особливо в родинному колі або спілкуючись з людьми, які розуміють ці діалектизми. Наприклад, на Чернігівщині ви можете почути й "гоцка", й "гамула", залежно від місцевості. Таке різноманіття назв лише підкреслює народну любов до цієї простої страви.
Як раніше називалася товченя
Слово "товченя" є одним із найдавніших та найпоширеніших позначень потовченої картоплі в українській мові. Воно безпосередньо вказує на спосіб приготування – товчення вареної картоплі. Поряд з ним вживалися й інші схожі за значенням слова, такі як товканиця, товченуха, товмачка, товкушка, товча, товкачка, товкуха, толкуха. Усі ці назви передають сам процес перетворення цілих картоплин на однорідну масу за допомогою товкача.
Як на Русі називали картоплю
Сам термін "картопля" з'явився в відносно пізно, у XVIII столітті, ймовірно, через польське посередництво від німецького "Kartoffel". До цього ж часу, коли картопля лише починала свій шлях на землях Київської Русі, її називали різними екзотичними іменами, що відображали її незвичність. Серед них були "земляні яблука", "чортові яблука" (через те, що її плоди, які утворюються на бадиллі, є отруйними), а також різноманітні місцеві адаптації іноземних назв. Лише з часом назва "картопля" закріпилася та стала загальновживаною.
Хто першим вигадав картопляне пюре
Точно встановити ім'я людини, яка першою здогадалася розім'яти варену картоплю до стану пюре, зараз практично неможливо. Простий спосіб приготування виник стихійно в різних куточках світу після того, як картопля стала частиною раціону.
Проте, історія кулінарії пов'язує популяризацію картопляного пюре з французьким фармацевтом та агрономом Антуаном-Огюстом Пармантьє (Antoine-Augustin Parmentier) у XVIII столітті. Він активно пропагував вирощування та вживання картоплі у Франції, яка довгий час вважалася їжею бідняків та навіть отруйною. Пармантьє влаштовував публічні обіди, на яких подавалися вишукані страви з картоплі, включаючи ніжне пюре. Саме завдяки його зусиллям картопля, а разом з нею і картопляне пюре, здобули широке визнання у французькій кухні, а згодом поширилися по всьому світу.
Читайте також:
Коли правильно висаджувати картоплю
Оптимальні строки садіння картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6 +8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки садіння картоплі припадають на другу - початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки садіння картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.