/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F378a139627a5a4afc78c628d5503ce61.jpg)
Імпорт та споживання фундука останнім часом в Україні зростають
Україна стала більше ввозити фундука
До 2021 року Україна була нетто-імпортером фундука, місткість вітчизняного ринку була на рівні 4 тисяч тонн фундука у шкаралупі, повідомляє 24 Канал із посиланням на AgroPortal.
За словами президента ВГО "Українська горіхова асоціація" Геннадія Юдіна, фундук до України завозиться переважно з Грузії, Туреччини та Азербайджану. Саме ці країни експортують горіх до ЄС. Про це він розповів під час вебінару "Новітня епоха фундукових садів. Назустріч успіху".
Сьогодні у нас вже є свій фундук, але майже 1 тисяча тонн ядра (4 тисячі тонн у шкаралупі) досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 тонн фундука. Зростає популярність цього горіха як харчового продукту, його активно використовують у виготовленні смаколиків. Це сприяло як росту споживання, так і імпорту,
– зазначає Геннадій Юдін.
Важливо! За його словами, маючи географічні переваги, Україна розглядає напрямки реалізації фундука на внутрішньому ринку, а також на експорт до Європи. В "Українській горіховій асоціації" вважають, що першочергово потрібне імпортозаміщення того фундука, який закуповується. Це ніша, яку має зайняти вітчизняний виробник.