/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F1330e24ecafabb4c4b893e63f01de308.jpg)
"Тоді ціни починають істотно знижуватися": економіст назвав період падіння вартості овочів
Експерт вказав, що ціна зростає на дешеві продукти через зниження купівельної спроможності середнього класу.Ціни на овочі борщового набору триматимуться доволі високі до початку поставок із відкритого ґрунту місцевих овочів нового врожаю. Здешевлення українцям варто очікувати наприкінці травня - на початку червня. Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі "Громадського радіо".За його словами, підвищення цін на овочі сезонне, тому що закінчуються залишки врожаю 2024 року, який був дуже слабкий, а попит залишався більш-менш стійкий. Водночас він вказав, що ціна зростає саме на дешевий сегмент продуктів."Така ситуація триватиме до того моменту, поки не почнуться перші поставки з відкритого ґрунту з нашої території овочів нинішнього врожаю. Як правило, це кінець травня - початок червня. Тоді ціни починають істотно знижуватися", - розповів фахівець.Експерт нагадав, що ціна - це співвідношення попиту і пропозиції. Попит формується специфічним чином."У нас завжди середній клас сидів у дорогому сегменті продуктів харчування. Є такі дослідження, які кажуть, що чим ми багатші, тим більше їмо м'яса і молокопродуктів, чим бідніші, тим більше їмо хліба і картоплі. У зв'язку з падінням реальних доходів населення, середній клас, який не економив на продуктах і сидів у дорожчому сегменті, починає переходити в дешевий сегмент продуктів. Овочі, хліб, макарони, крупи. У тому сегменті і так були присутні малозабезпечені верстви населення. У нас виявляється ситуація, коли середній клас разом із малозабезпеченими верствами населення створює додатковий попит на дешевий сегмент", - підсумував Олег Пендзин.