/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F4cb528b4d403d3dc811625e12a9a70e6.jpg)
Більшість українських свинарів не поспішає нарощувати потужності
Більшість українських свинарів не поспішає нарощувати потужності
Промислові свиногосподарства здебільшого (понад 62% опитаних) не квапляться оголошувати про амбітні плани нарощування виробничих потужностей, а обирають роботу в штатному режимі.
Про це свідчать результати опитування асоціацією «Свинарів України» 135 свиногосподарств, які на початок 2024 року сукупно утримували близько 80% поголів’я промислових свиноматок та репрезентували понад 65% промислової пропозиції свинини.
Зазначається, що третина опитаних промислових свиногосподарств (44 підприємства) очікує, що галузь свинарства у наступні пів року відновлюватиме втрачені потужності.
Понад половина згаданої вибірки вважає, що упродовж другого-третього кварталів поточного року ринкова ситуація для операторів промислового свинарства буде сприятливою, додають в асоціації.
«Близько чверті учасників моніторингу заявляють про свою готовність збільшувати маточне та/чи загальне поголів’я, зокрема відновлювати втрачене через економічні та епізоотичні ризики. Крім цього, щонайменше одне з шести свиногосподарств налаштоване на покращення власних виробничих і економічних показників завдяки запровадженню нових технологічних рішень і сучаснішого обладнання, розвитку суміжного виробництва та/чи вертикальної інтеграції», — коментують в аналітичному відділі асоціації.
І додають, що, за орієнтовними розрахунками, втілення озвучених планів дозволить відновити виробничі можливості вітчизняного свинарства на 7-10%, тоді як фактичні втрати за різними оцінками коливаються від 15% до понад 30%.
«Утім, обережність операторів ринку свинини після численних викликів минулого року можна зрозуміти, адже загальна ситуація в країні, галузеві ризики та брак кадрів змушують ретельно обдумувати будь-які інвестиції. Водночас така поміркованість, навпаки, може закласти підґрунтя для сталішої реабілітації галузі», — підсумували фахівці.