/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F769dc9d588944f9cffec94953d056810.jpg)
Як щоденне пиття кави може уповільнити старіння: вчені оприлюднили нове дослідження
Регулярне вживання кави може знизити ризик вікової слабкості, стверджують вчені з Амстердама.
Дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, показало, що споживання 4–6 і більше чашок кави (по 125 мл кожна) на день пов’язане з нижчим ризиком розвитку так званої старечої кволості.
Про це розповідає Sci.
Фахівці аналізували дані понад тисячі людей віком від 55 років у межах лонгітюдного дослідження LASA.
Вони оцінювали вплив кави на п’ять ключових показників: втрата ваги, виснаження, слабкість, повільна хода та низька фізична активність.
Виявилося, що ті, хто регулярно пив каву, рідше мали три або більше з цих симптомів.
Науковці вважають, що користь напою може пояснюватися антиоксидантами, які знижують запалення і допомагають підтримувати м’язову масу, а також позитивним впливом кави на чутливість до інсуліну та обмін глюкози.
Доцентка Амстердамського університету та авторка дослідження Маргрет Олтхоф наголосила:.
“Наші результати підкреслюють можливий зв’язок між щоденним вживанням кави та зниженням ризику слабкості в похилому віці.
Це може стати ще одним аргументом на користь кави як частини здорового старіння”.
Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) також підтверджує: до 400 мг кофеїну (3–5 чашок кави) на день — це безпечна доза для здорових дорослих людей.