/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fc1da627140908ec523a6721388d43304.jpg)
Як в Україні зʼявилася гречка: історик здивував відповіддю
Про що йдеться у матеріалі:
Гречка - досить популярний продукт в Україні. Кашу можуть їсти як на сніданок, так на обід чи вечерю. Проте мало хто замислювався над тим, як в Україні зʼявилася ця культура. Главред зʼясував, що гречка міцно вкоренилася в українській кухні та культурі, має дивовижну історію.
Український історик Олександр Алфьоров на своєму YouTube-каналі розповів про історію появи гречки в Україні.
За словами історика, батьківщина гречки - Гімалаї та Тибет, звідки вона розпочала свою подорож до українських земель.
На територію сучасної України ця культура потрапила разом зі скіфами та сарматами тисячоліття тому, але справжній розквіт її популярності припав на часи Русі.
При цьому історик додає, що існує версія другого "відкриття" гречки на українських теренах — її поява пов’язана з грецькими ченцями, які принесли цю культуру до Європи.
В різних європейських країнах ця культура отримала різні назви, що відображають шляхи її поширення: французи та італійці називають її "сарацинським зерном", чехи – "поганським", а іспанці – "турецьким". У Східній Європі - "татарським". Історик підкреслює, що ці назви вказують на те, що гречка потрапила до Європи в період хрестових походів.
Історик Алфьоров додає, що гречка ідеально підходила для українських земель. Адже в умовах постійної нестабільності та частих нападів на українське прикордоння культура не потребувала складного догляду. Саме через поширеність вирощування гречки козаки почали називати селян "гречкосіями".
Читайте також:
Хто такий Олександр Алфьоров?
Олександр Алфьоров - український історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, майор ЗСУ, пише Вікіпедія.