/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2F245744752785fe6a6f63176f1d69ed9d.jpg)
Чи можна замінити яйця в випічці майонезом: кухар та технологиня поділилися своїми міркуваннями
За словами фахівчині з харчових технологій Ізабелли Мачко та шефа-інструктора з кондитерського мистецтва Трунг Ву, майонез може без проблем замінити яйця навіть в рецептах надзвичайно вишуканої випічки.
Чому майонез — це ідеальна альтернатива яйцям.
Насправді, у яєць та майонезу є чимало спільних рис.
Насамперед, за своєю структурою ці два продукти є колоїдами, тобто сумішшю з нерозчинних частинок, які рівномірно розподілені в воді.
По суті, яєчний білок є не чим іншим, як водним розчином протеїнів, тоді як жовтки колоїдною емульсією.
Майонез, технічно, є також емульсією, яка, в свою чергу, є типом колоїдів.
Головна різниця цих продуктів полягає в тому, що до складу майонезу вже входять жовтки або і жовтки, і білки.
Саме завдяки лецитину з жовтка, який поєднує жир і воду, емульсія стабілізується.
В яких рецептах можна використовувати майонез замість яєць.
Насамперед, майонез може без проблем замінити яйця в клярі чи під час панірування відбивних.
Він прилипає до продуктів так само добре, як і яйця, зв’язуючи крихти.
Тому використовуйте його для панірування овочевих котлет, риби, м’яса.
Якщо замінити яйця майонезом у рецептах випічки, то структура десертів стане більш пухкою та повітряною.
Сміливо робіть це з кексами, брауні, мафінами чи, навіть, великодньою випічкою.
Часто перед запіканням у духовці випічку змащують жовтками для отримання смачної скоринки.
З цим завданням також чудово впорається майонез.
Майонез — це поєднання жирів та жовтків, а тому він чудово зберігає в тісті вологу.