/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2Fc0edae169a21f1be0555b88f513b6eaa.jpg)
Чому не можна готувати їжу на тиждень наперед: про це варто знати кожній господині
Експерти з безпеки харчування наголошують, що приготування їжі наперед може призвести до ризику зараження страв небезпечними бактеріями.
Також варто розуміти, що під час тривалого зберігання страви втрачають свої смакові й корисні властивості.
За словами фахівців, багаторазове розігрівання знищує вміст вітамінів і поживних речовин у їжі.
До того ж за повторного нагрівання в деяких продуктах можуть утворюватися канцерогени, які вкрай шкідливі для здоров’я.
Якщо зберігати в холодильнику всі приготовані страви разом, є додаткова загроза перехресного забруднення, тобто мікроби можуть легко потрапити з одного продукту на інший, особливо якщо їжа зберігається без герметичного паковання.
За порушення умов зберігання в їжі активно розмножуються небезпечні мікроорганізми — сальмонела і кишкова паличка.
Як правильно зберігати приготовану їжу в холодильнику.
Медики рекомендують дотримуватися кількох рекомендацій під час зберігання приготованих страв у холодильнику, щоб їжа швидко не зіпсувалася і не було загрози зараження хвороботворними мікроорганізмами.
Готові страви треба класти до холодильника не пізніше, ніж через 2 години після приготування.
За спекотної погоди цей термін скорочується до години.
Терміни зберігання залежатимуть від типу страви:.
м’ясні страви та супи — не більше 3 днів;.
каші та запіканки — до 3 днів;.
будь-яка інша їжа — не довше 4 діб у холодильнику.
Дотримання температурного режиму, гігієни й термінів зберігання допоможе уникнути харчових отруєнь і зберегти поживну цінність приготованих страв.