/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2Fe728398aaf16e23093948f9f7c676c61.jpg)
Червоне листя на плодових деревах: чому це трапляється і як урятувати свій сад
Така проблема виникає і через недостатню кількість поживних речовин у ґрунті, і через те, що плодове дерево може бути виснаженим.
Нестача корисних мікроелементів впливає на ріст, формування плодів і загальний імунітет рослини.
Чим раніше звернути увагу на зміну кольору листя, тим більше шансів зберегти врожай.
Розповідаємо, посилаючись на ресурс VSN, чому червоніє листя на плодових деревах і як вирішити цю проблему.
Що означає почервоніння листя на плодовому дереві.
Дефіцит азоту.
Якщо деревам не вистачає азоту, у них буде дрібне блідо-зелене листя, яке з часом стає червоним або помаранчевим і передчасно опадає.
Плоди виростають дрібними, їх мало, вони мають нетиповий колір і смак.
Нестача цинку.
Листя на дереві буде дрібним, яблука та груші ростимуть деформованими та нерівномірно забарвленими.
Найчастіше цинк зникає з кислих, піщаних і лужних ґрунтів.
Брак калію.
Листя темно-зелене з синюватим відтінком, зморшкувате, на краях з’являються некротичні плями.
Воно тривалий час тримається на дереві навіть після загибелі.
Плоди мають слабке забарвлення й невеликий розмір.
Недостатня кількість фосфору чи заліза.
Фосфорний дефіцит дає бліде нижнє листя з переходами в темніші відтінки.
Якщо дереву бракує заліза, листя жовтіє, з’являються «іржаві» краї.
Як вирішити проблему і врятувати плодові дерева та урожай.
Аналіз ґрунту.
Можна скористатися простими тестами на кислотність і вміст поживних речовин.
Це дозволить точно визначити, чого не вистачає деревам.
Вони продаються в будь-якому спеціалізованому магазині.
Внесення добрив.
Для поповнення ґрунту азотом використовуйте аміачну селітру, сечовину або перегній.
Цинк можна додати через позакореневе підживлення — наприклад, 0,5% розчином сульфату цинку.
Калій компенсується деревною золою чи калійною селітрою.
Фосфор — суперфосфатом та кістковим борошном.
Залізо — хелатами заліза для обприскування.
Мульчування та органіка.
Мульча з компосту чи перепрілої соломи допомагає зберігати вологу, активізує мікрофлору ґрунту і сприяє кращому засвоєнню підживлення.
Полив і дренаж.
Надмірний або недостатній полив може заважати засвоєнню мінералів.
Варто контролювати вологість ґрунту й уникати застою води біля коренів плодового дерева.
Регулярний огляд.
Оглядайте дерева не лише у період цвітіння, а й улітку та восени, аби вчасно помітити ознаки дефіциту корисних мікроелементів чи хвороб.
Правильне та своєчасне підживлення, догляд і розуміння сигналів рослини допоможуть не лише врятувати дерева, а й забезпечити щедрий урожай великих і смачних плодів.