/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F7965794b000c4bf8f1adab98bfda34c5.jpg)
Учені змогли порушити зв'язок хвороби Альцгеймера з її союзником: ключем стала дієта
Незначна зміна повсякденних звичок, наприклад, вибір оливкової олії замість вершкового масла або вживання в їжу смаженої риби з сочевицею, може вплинути не тільки на здоров'я серця, заявили вчені. За їхніми словами такі вибори можуть відігравати важливу роль у складному взаємозв'язку між настроєм і здоров'ям мозку, особливо в контексті старіння.
Про це пише PsyPost.
У дослідженні, опублікованому в журналі Neurobiology of Aging, вчені під керівництвом Хілала Саліма Саїда Аль Шамсі з Університету Едіт Коуен вивчали, як харчові звички можуть впливати на взаємозв'язок між симптомами депресії та біомаркерами хвороби Альцгеймера.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Аналізуючи дані 89 когнітивно здорових дорослих у віці 60 років і старше, команда зосередилася на трьох типах харчування: середземноморській дієті, західній дієті та дієті DASH. Учасники також пройшли аналізи крові для вимірювання рівня легкого ланцюга нейрофіламента (NfL), білка, що вказує на пошкодження нейронів.
Результати показали, що серед чоловіків із низькою або помірною прихильністю до середземноморської дієти більш виражені депресивні симптоми корелювали з підвищеним рівнем NfL. Навпаки, цей зв'язок був відсутній у чоловіків, які суворо дотримувалися середземноморської дієти.
Аналогічна картина спостерігалася в осіб без алеля APOE e4, генетичного фактора ризику розвитку хвороби Альцгеймера: у тих, хто меншою мірою дотримувався середземноморської дієти, спостерігався зв'язок між депресивними симптомами та вищим рівнем NfL, у той час як у тих, хто суворо дотримувався дієти, цього зв'язку не спостерігалося.
Середземноморська дієта, багата фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами, бобовими, рибою та оливковою олією, давно асоціюється з користю для серцево-судинної системи. Її акцент на продуктах із протизапальною дією і багатих антиоксидантами може чинити нейропротективну дію, потенційно пом'якшуючи вплив депресивних симптомів на здоров'я мозку.
Навпаки, західна дієта, що характеризується високим споживанням червоного м'яса, оброблених продуктів і насичених жирів, пов'язана з підвищеним ризиком ожиріння, серцево-судинних захворювань і когнітивного спаду.
Хоча перехресний дизайн дослідження обмежує причинно-наслідкові інтерпретації, спостережувані зв'язки підкреслюють потенціал дієтичних втручань у просуванні психічного і когнітивного здоров'я. У міру старіння населення світу розуміння змінюваних чинників способу життя стає дедалі важливішим для розв'язання проблеми нейродегенеративних захворювань.
Дослідження також показало, що дотримання дієти DASH не показало значущого зв'язку з депресивними симптомами та біомаркерами хвороби Альцгеймера. Це підкреслює унікальні аспекти середземноморської дієти в плані впливу на здоров'я мозку, можливо, завдяки її специфічному складу поживних речовин і акценту на певні групи продуктів.
Ці результати роблять внесок у зростаючий обсяг досліджень, що підкреслюють взаємозв'язок між харчуванням, настроєм і когнітивними функціями. Вони припускають, що вибір дієти, особливо відповідно до середземноморського типу харчування, може слугувати цінним компонентом стратегій, спрямованих на збереження здоров'я мозку і пом'якшення наслідків депресії в літніх людей.
Раніше Фокус писав про новий препарат від хвороби Альцгеймера, який показав небувалий результат. Ліки демонстрували вражаючу здатність уповільнювати прогресування захворювання, але не обійшлося і без дуже серйозних побічних ефектів.
Також Фокус писав про те, що боротися з хворобою Альцгеймера можна за допомогою їжі. Як показало дослідження, значно поліпшити стан людини з хворобою Альцгеймера, можна, якщо змінити підхід до прийому їжі.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.