/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Faa9162883e2600cc3a25fd4e5a1e32e4.png)
Зарплати українські, а ціни європейські: експерт розповів, чому продукти подорожчали та чи буде покращення
Ціни на продукти в Україні стали майже світовими. Причин багато, але головна — ми більше купуємо, ніж виробляємо.
Аналітик Ілля Несходовський пояснив, що більшість товарів на полицях — це імпорт. А оскільки ми купуємо більше, ніж продаємо, торгівельне сальдо за 5 місяців 2025 року вже досягло мінуса майже 14 мільярдів доларів. Через це ціни на імпортні продукти фактично зрівнялись із глобальними, повідомляє Еспресо.
Водночас в Україні недостатньо умов, щоб виготовляти дешевше всередині країни. Якщо в інших державах ПДВ на їжу становить 5-12%, то у нас — 20%. Відповідно, вартість продукції штучно збільшується через податки.
На ситуацію сильно впливає війна. Через постійні обстріли, зруйновану логістику та мобілізацію виробляти продукти в Україні стало складно. Плюс ставка за кредитами — близько 20%, і ці гроші йдуть не на підтримку виробництва, а на торгівлю.
У підсумку, близько 60-70% товарів, які споживають українці, вже коштують як у Європі. Проте є продукти, які поки ще трохи дешевші.
У всьому цьому винна саме росія. Саме вона у 2014 році почала війну, коли Україна нарешті вийшла з темряви 90-х. Тепер замість розвитку ми витрачаємо мільярди на відновлення і захист. Тому важливо донатити, волонтерити та триматися разом — інакше ми втратимо навіть те, що маємо.
Раніше ми повідомляли, можна налягати на салати: як змінилися ціни на огірки, перець та зелену цибулю?
Майбутній врожай під загрозою: чи готуватися до нових цінових рекордів - детальніше на Знай.ua.