/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F0cfef262953e037ce2e9ddc5b031d2e1.jpg)
Будете хворіти набагато менше: топ-5 суперфудів, що зміцнюють імунітет
На ринку представлено безліч вітамінних добавок, однак ключовим чинником для підтримання міцного імунітету залишається збалансоване харчування. Експерти назвали 5 суперпродуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему та зберегти життєві сили у будь-яку пору року, пише Real Simple.
Продукти, багаті на білок
Білок необхідний не лише для росту та відновлення м’язів. Він також відіграє важливу роль у формуванні антитіл, гормонів і ферментів, що беруть участь в імунному захисті. Корисні джерела білка: куряче м’ясо, філе індички, риба білих сортів, бобові культури (квасоля, сочевиця, нут), тофу та інші соєві продукти.
Продукти з пробіотиками
Стан кишківника безпосередньо впливає на імунітет, адже близько 70% імунних клітин локалізовані саме в шлунково-кишковому тракті. Для підтримки балансу мікрофлори включайте до раціону: кефір і йогурти з живими бактеріями, кімчі, темпе, квашену капусту, ферментовані овочі, наприклад, солоні огірки.
Ягоди
Малина, чорниця, полуниця та ожина - не лише ласощі, а й потужна підтримка для імунної системи. У них містяться: антиоксиданти (наприклад, антоціани й поліфеноли), що захищають клітини від руйнування, вітамін C, рослинна клітковина, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника. Рекомендується їсти принаймні по пів склянки ягід двічі на тиждень.
Цитрусові
Лайми, апельсини, лимони, грейпфрути й мандарини - визнані лідери за вмістом вітаміну C, який: активізує вироблення антитіл, посилює поглинання патогенів імунними клітинами, допомагає швидше справлятися з застудою. Цитрусові чудово підходять для додавання у воду, коктейлі, десерти або як самостійна закуска.
Зелені листові овочі
Кейл, шпинат, мангольд і рукола - джерело вітамінів та антиоксидантів. До їх складу входять: вітамін C - стимулює утворення лейкоцитів, вітамін K - зміцнює кістки й бере участь у згортанні крові, бета-каротин - перетворюється у вітамін А, необхідний для захисту слизових оболонок, фолієва кислота (B9) - важлива для дозрівання імунних клітин. Додавайте зелень у салати, гарніри або смузі для щоденної підтримки організму.
- Раніше ми повідомляли, кефір, квашена капуста та сир : як ферментовані продукти рятують мікрофлору шлунка.
- Також лікарі пояснили, чому імунітет залежить від кишківника та як його зміцнити – на Знай.ua.
- Раніше повідомлялося, якзамінить основні інгредієнти салату "Олів'є".