/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fc0238f62c1bd1bbd5a9eacecfe907e3e.jpg)
Які овочі, ягоди і фрукти потрібно їсти тим, у кого слабке серце: відповідь кардіолога
За словами кардіолога Христини Винницької, у спеку серце працює інтенсивніше, тому важливо дотримуватися легкого, але поживного раціону, який буде максимально корисним для серцево-судинної системи.
Харчування влітку повинно бути спрямованим на запобігання зневодненню, нормалізацію артеріального тиску та полегшенню роботи серця, пояснює в інтерв’ю Фокусу лікарка.
"Щодо харчування, то ідеальними в літню пору будуть легкі овочеві салати заправлені оливковою чи лляною олією, холодні зупи (зелений борщ, гаспачо, холодник на кефірі). Важких мʼясних страв краще уникати, а надавати перевагу пісному мʼясу (куряче/індиче філе), риба на пару чи запечена у духовці. Бажано уникати смаженого, жирного, солоного — це підвищує навантаження на серце", — пояснює Христина Винницька.
Продукти, що підтримують серце
- Помідори, які містять лікопен — антиоксидант, що знижує ризик інфаркту;
- Буряк (варений, печений) — розширює судини та знижує тиск;
- Авокадо — джерело омега-3 та калію, що стабілізує ритм серця;
- Болгарський перець — захищає стінки судин, містить вітамін С;
- Шпинат та зелень містять магній та фолієву кислоту для профілактики аритмій;
- Ягоди: чорниця, малина, смородина (це джерела вітамінів та антиоксидантів);
- Абрикоси та персики — джерело калію. Вони добре підтримують водно-електролітний баланс.
За словами кардіологині, незамінний фрукт на столі кожного — це яблука, вони містять пектини та флавоноїди, що покращують тонус судин.
Натомість людям зі серцево-судинними захворюваннями слід уникати в спеку споживання копченостей, ковбас, консервів — вони сприяють підвищенню натрію та відповідно затримці рідини.
Окрім того, Христина радить відмовитись від надмірного вживання кави та алкоголю, що призводить до зневоднення і тахікардії, а також солодких газованих напоїв — вони викликають швидке підвищення глюкози в крові.
"У спеку метаболізм змінений, тому краще уникати надлишку білка або жирів — це створює додаткове навантаження на серце", — пояснює лікарка.
Цікаво, що Христина Винницька також активно займається творчістю й нещодавно презентувала нову авторську роботу — пісню "Синя стрічка". Текст для нової композиції написаний батьком Христини, а музику створив Богдан Нестор — постійний композитор її робіт.
Нагадаємо, раніше Фокус писав про:
- 6 продуктів, які їдять вранці найздоровіші люди: чим снідає вчений з питань довголіття?
- Дарують два роки життя: вчені назвали 6 продуктів, які омолоджують організм.
Крім того, розбито один із головних міфів про шкоду кави.
Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.