/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2Fad36fcf843641785805e3853cfee21a7.png)
Не купуйте кавуни у червні: чому ця ягода дуже небезпечна
"Телеграф" розповість, коли дозрівають справжні кавуни
Кавуни почали продавати в Україні після настання літньої спеки. Натомість українцям варто утриматися від покупки цих ранніх плодів.
"Телеграф" розповість, детальніше про це. І чому краще дочекатися власних кавунів на городі.
Небезпека нітратів у ранніх кавунах
Червневі кавуни часто вирощують з використанням великої кількості азотних добрив для прискорення дозрівання. Це призводить до накопичення нітратів, які можуть:
- Спричинити отруєння, особливо у дітей.
- Викликати головний біль та нудоту.
- Порушити роботу серцево-судинної системи.
- Негативно вплинути на травлення.ʼ
Кавуни, перенасичені добривами, можна розпізнати за такими ознаками: занадто яскравий, неприродний червоний колір м'якоті, жовті або білі прожилки в м'якоті, глянцевий, неприродний блиск шкірки, відсутність характерного кавунового аромату, м'якоть не розсипається, а "розмазується".
Переваги домашніх кавунів
Власні кавуни, вирощені без надмірних добрив, мають низку переваг. Від мінімальної кількості нітратів до природного процесу дозрівання.
Коли дозрівають справжні кавуни
В Україні природне дозрівання кавунів розпочинається з середини-кінця липня для ранніх сортів. Основна маса сортів досягає стиглості протягом серпня, тоді як пізні сорти дозрівають у вересні. Саме в цей період кавуни набувають максимальної солодкості та корисних властивостей без шкідливих домішок.
Як визначити стиглість домашнього кавуна
Готовність кавуна до збирання можна визначити за кількома ознаками. По-перше, варто звернути увагу на "хвостик" плода — він має бути повністю сухим. По-друге, стиглий кавун видає глухий звук при постукуванні по ньому. Також на боці, яким кавун лежав на землі, з'являється характерна жовта пляма. Нарешті, поверхня стиглого кавуна стає матовою, втрачаючи глянцевий блиск.