/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Ff6ecc389cbe6b9b9e1997b9ff7ca838f.jpg)
Переробка соняшнику на ядро вигідніша за виробництво олії
Переробка соняшнику на ядро вигідніша за виробництво олії
ТОВ «ВЕРЕС», що у Кіровоградській області, обробляє приблизно 15 тис. га. Вирощують пшеницю м'яких сортів, дурум і соняшник, який переробляють на ядро. На це господарство спонукав досвід Болгарії та економічна ефективність.
Про це розповів експерт аграрного ринку Андрій Друзяка під час конференції BLACK SEA GRAIN. KYIV–2025.
«Болгарія є світовим експортером №1 ядра соняшнику. 2023 року експортували 450 тис. т, 2024 року — 400 тис. т і у найближчі рік-два планують експортувати приблизно 900 тис. т. Ми звернули увагу на їхнє обладнання, з яким працює значна частина тамтешніх виробників. Для нас було важливо, що це обладнання сертифіковане в ЄС, і нам не потрібно було його знову сертифікувати. Крім того, воно модульне», — зазначив експерт.
Він повідомив, що Європа використовує ядро соняшнику для хлібопекарських цілей, кондитерських виробів і потребує чистоти насіння на 99,9%. Лише декілька компаній у світі можуть забезпечити цей показник. Щоб досягти таких результатів, підприємство «ВЕРЕС» обрало відповідне обладнання, друга причина — економічна.
«Ми порівняли виробництво олії на олійноекстракційних заводах і виробництво ядра. Вихід олії — 46%, вихід ядра — 60%, при цьому ціна на олію на заводах становить $1130, ціна ядра соняшнику — €1200-1250, лушпиння використовується для власних потреб», — пояснив Андрій Друзяка.
Цього року ТОВ «ВЕРЕС» планує виробити 19-20 тис. т ядра соняшнику, на 2026 рік заплановано 30 тис. т. Переробний завод наразі будують у дві черги. Першу лінію запускають цьогоріч, а другу планують у наступному.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua