/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F5ce1e5f718f480cfcc927844b0f69afa.png)
Вчені скасували користь оливкої олії: дослідження поставили хрест на поширеній думці
Олеїнова кислота, що міститься в оливковій та багатьох інших рослинних оліях, може стимулювати утворення нових жирових клітин в організмі. Це створює умови, які можуть призвести до набору надмірної ваги. Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому виданням Newatlas.
До недавнього часу вважалося, що збільшення маси тіла, пов'язане зі споживанням цієї жирної кислоти, зумовлене високою калорійністю продуктів, в яких вона міститься.
Дослідники встановили, що олеїнова кислота, що стосується мононенасичених жирів і традиційно вважається корисною для серця і рівня холестерину, при надмірному споживанні активує сигнальний білок AKT2 і одночасно пригнічує активність регуляторного білка LXR. Внаслідок цього відбувається інтенсивне розмноження попередників жирових клітин, які потім перетворюються на повноцінні адипоцити (жирові клітини).
"Ми хотіли зрозуміти, чи справді ожиріння викликається просто переїданням жирної їжі, або ж справа у складі конкретних жирних кислот, що входять до олії", - пояснив Майкл Рудольф, доцент кафедри біохімії та фізіології Медичного коледжу Університету Оклахоми.
Олеїнова кислота - основний компонент оливкової олії , також міститься в соняшниковій, авокадовій, арахісовій олії, а також у деяких тваринних жирах. Завдяки здатності збільшувати термін зберігання олій, високоолеїнові версії цих продуктів широко використовуються в промисловій переробці та фастфуді.
В рамках експерименту мишей годували різними типами жирів - включаючи свинячий жир, кокосове масло та молочні жири. З усіх досліджених речовин лише олеїнова кислота активувала механізм утворення жирових клітин: підвищувалася кількість клітин-попередників (APC), які прискорено трансформувалися у повноцінні жирові клітини. Ті ж зміни були зафіксовані і в лабораторних умовах під час роботи з людськими клітинами APC.
Як працює адипогенез у нормі?
Процес адипогенезу - утворення нових жирових клітин - є природним і захищає організм. Коли вже існують жирові клітини наповнюються, вони подають сигнал, що активує "сплячі" APC, щоб створити нові клітини для безпечного зберігання енергії. Це запобігає пошкодженню та розриву клітин, а також витоку жиру в кров, печінку та м'язи — процеси, потенційно небезпечні для здоров'я.
Однак при надмірному споживанні олеїнової кислоти, як показали вчені, цей механізм збивається. Клітини починають формуватись навіть тоді, коли в цьому немає фізіологічної необхідності. Система безпеки організму виявляється перевантаженою.
"Жирові клітини - як армія. Коли ви їсте продукти з олеїновою кислотою, ви збільшуєте кількість цих "солдат". Це створює велику ємність для зберігання зайвих калорій. Якщо в організм продовжує надходити надлишок поживних речовин, результатом може стати ожиріння, а потім - серцево- Рудольф.
Чому це важливо для тих, хто намагається схуднути?
Вчені також зазначили, що жирові клітини мають епігенетичну пам'ять: навіть при схудненні вони не зникають, а лише зменшуються в розмірах. Ці "сплячі" клітини можуть існувати в тілі роками, що ускладнює довгострокове зниження ваги та полегшує її повторний набір. Таким чином, надмірне утворення нових жирових клітин через надлишок олеїнової кислоти може довгостроково "перепрограмувати" жирову тканину на накопичення.
Висновок: важливо не виключати жири, а дотримуватися балансу. Рудольф підкреслює:
"Основний висновок - це помірність. Корисно вживати жири з різних джерел. Помірне споживання олеїнової кислоти дійсно благотворно впливає на організм, але надмірне та регулярне споживання може бути шкідливим, особливо для людей з ризиками серцево-судинних захворювань".