/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F699a64557ede0aa8d4c8c89dac5c8dfb.jpg)
Селекціонери вивели перший український сорт їстівного лопуха
Як передає Укрінформ, про це повідомив Інформаційний портал Чернігівщини.
Селекціонери пояснюють, що для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді черешки лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання.
Лопух - культура дворічна. Особливо цінною вона є для людей, котрі страждають на цукровий діабет. Вміст інуліну в коренях крутівського лопуха становить 7%. Це природний пребіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові, уточнює Позняк.
«Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру - посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати», - розповідає про особливості вживання овоча молодший науковий співробітник дослідної станції «Маяк» Олександр Позняк.
За його словами, використовувати лопух можна також на чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. З молодих листків можна робити голубці.
Окрім овочевого лопуха, цьогоріч крутівські селекціонери планують передати до державного реєстру сортів два сорти інших мало поширених овочевих культур - цибулі багатоярусної та хризантеми овочевої.
Як повідомлялось, дослідна станція "Маяк" заснована у квітні 1974 року на базі радгоспу в селі Крути Ніжинського району Чернігівської області. З 1992 року станцію підпорядковано Інституту овочівництва та баштанництва НААН України.
Фото: Інформаційний портал Чернігівщини