/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fc25bc3ffa34089f39f7caa017c79e9b9.jpg)
У садівництві розвивається той, хто експортує
У садівництві розвивається той, хто експортує
Українські садівники під час війни не поспішають закладати нові плантації.
Про це розповіла професорка Одеського державного аграрного університету Ірина Іщенко у коментарі «Новини.LIVE».
Вона зазначила, що нині аграрії частіше йдуть шляхом невеликих оновлень: саджанці без опор і сіток, з крапельним поливом, без повної автоматизації. Масові перезакладання — рідкість. Навіть виноградники, що традиційно утримувалися краще, за роки війни майже не оновлювались. Зокрема, за три роки було закладено не більше 6 га винограду.
Ірина Іщенко підкреслила, що виживають ті, хто має експортний потенціал. Вони орієнтуються на азійські ринки, ЄС, зберігають насадження й планово оновлюють сорти. Червоні яблука змінюють на зелені, персики — на нектарини. Виробник має бути гнучким, адже смакові вподобання змінюються щороку, а ринок — надзвичайно динамічний.
«Багато замороженої продукції, саме плодово-ягідної, йде також на експорт з України до Європи. Тому, власне, той, хто знайшов свою нішу, й у кого є, окрім вирощування, зберігання та переробка, той продовжує і закладати, і перезакладати, і змінювати сорти. Адже ринок у нас жвавий, мінливий, вимогливість покупців також змінюється», — зазначила експертка.