/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F9d93efeef3c707d48a0f3e03582bd41f.jpg)
Зовсім не стандарт якості: що насправді означав ГОСТ в СРСР
Ви дізнаєтесь:
Від старших людей інколи можна почути про "великі радянські ГОСТи", завдяки яким продукти в СРСР нібито були неймовірної якості. Але чи дійсно це так?
Главред вирішив розібратись, якими були ГОСТи в СРСР.
Що відомо про ГОСТ
На YouTube-каналі TheДокументаліст розповіли, що стандарт ГОСТ лише подавав опис різноманітних складових та їх відсоткового співвідношення, які могли використовуватися у продукті.
"Наголошую, могли використовуватися. Але це зовсім не означає, що використовувались. І кожного року, в залежності від урожайності, забою корів чи свиней, цей ГОСТ змінювався", - йдеться у відео.
Зазначається, що через різні причини ГОСТ могли змінювати. Наприклад, так було у 1972 році, коли в країні сталася страшенна засуха, і через брак кормів під ніж пустили велику кількість худоби.
"М’яса бракувало катастрофічно, і тоді ГОСТи на ковбасу миттєво змінили, допустивши використання значно більшої кількості сторонніх добавок. А сторонні добавки це емульгатори, крохмаль, харчова плазма, виварка з кісток, підсилювачі смаку та багато іншого", - наголосив автор відео.
Варто додати, що велика помилка вважати, що ГОСТ – це незмінний стандарт якості, золотий еталон, якого постійно дотримувалися.
Міфи про ГОСТ в СРСР – відео:
Читайте також:
Що таке TheДокументаліст?
TheДокументаліст - український YouTube-канал про історію, на якому публікують відеорозповіді про диктаторів, тоталітарні режими, мілітаризм, ворожу пропаганду і боротьбу українців з загарбниками. На канал підписалося більше 250 тисяч користувачів.