/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F85e64ca3e134b524f17d6b17b73bdb26.jpg)
Неочікувано: гарячі смузі по-іншому впливають на організм
Деталі дослідження
У роботі, яку опублікували в ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, науковці описали результати тестування трьох варіантів смузі. Деталі дослідження повідомляє24 Канал.
Смузі робили на основі яблук сорту "Гренні Сміт", селери, цикорію, м'яти й лимона:
- без обробки,
- після обробки високим тиском (600 МПа, 6 хвилин),
- після короткої пастеризації (82 градуси впродовж 2,6 секунди).
Результати показали, що у пастеризованому смузі поліфеноли засвоювались майже на 44%, тоді як у необробленому – лише на 17%.
Що відбувається в кишківнику
Вчені змоделювали у лабораторних умовах процес травлення за участі людської кишкової мікробіоти. Виявилось, що після пастеризації бактерії краще розщеплюють поліфеноли, перетворюючи їх на активні метаболіти – зокрема фенілпропанові та фенілоцтові кислоти. Ці сполуки можуть допомагати у профілактиці запальних процесів, діабету, серцево-судинних захворювань, нейродегенеративних розладів, навіть окремих форм раку.
Чому це важливі дані
Дослідники наголосили, що термічна обробка деяких овочів посилює біодоступність поліфенолів. І хоч експериментів щодо смузі чи інших технологій досі мало, це відкриває нові перспективи для розробки функціональних напоїв, які б позитивно впливали на здоров'я.