Часті нічні кошмари можуть сигналізувати про непереносимість лактози — дослідження
Часті нічні кошмари можуть сигналізувати про непереносимість лактози — дослідження
Дослідники з канадського Університету МакЮена (MacEwan University) висунули гіпотезу про зв’язок між частими нічними жахіттями та непереносимістю лактози. Щоб її перевірити, провели опитування серед студентів, пише Independent.
У дослідження залучили 1082 респондентів. Учасники заповнювали онлайн-опитувальник. У процесі перевірки гіпотези враховували також вік, стать, алергії, дієту, гастрономічні звички, буденний раціон тощо. Аналіз відповідей підтвердив зв’язок між споживанням молочних продуктів вдень та частими жахіттями уночі.
Зв’язок між непереносимістю лактози та кошмарими є опосередкованим. Дослідження не гарантує, що непереносимість лактози завжди супроводжується поганими снами. Але така реакція може провокувати харчовий дистрес: здуття, біль, нудоту та інші неприємні відчуття. Уві сні цей стан викликає часті мікропробудження, що вчені і пов’язують із кошмарами.
Лактоза — це молочний цукор. В організмі він має розщеплюватися на глюкозу та галактозу, і лише після цього може засвоюватися. Лактоза виробляється у молоці всіх ссавців для вигодовування немовлят. Але після відлучення від матері здатність її засвоювати знижується.
Лише кілька людських популяцій як от північні європейці та скандинави, мають здатність засвоювати молоко впродовж усього життя. Еволюційна адаптація, що дозволяє зберігати високий рівень виробництва ферменту лактази, порівняно “молода” — їй не більше 7–10 тисяч років. Вона виробилася у людей на територіях із похмурим та суворим кліматом, де молоко було критично важливим джерелом білків, жиру, кальцію і вітаміну D.