/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fd5e2994195d1ecd2cd22ca7bddeb07be.jpg)
Дешевше за червону рибу, авокадо та чіа: чим замінити дорогі продукти
Ціни на продукти ростуть, але це не означає, що доведеться відмовлятися від корисного харчування. Дієтолог радить список бюджетних замін дорогим продуктам — з тією ж користю.
Через економічну нестабільність та ріст цін дедалі більше українців шукають способи, як зекономити на харчах, не жертвуючи якістю та поживністю. Якщо звичні "модні" продукти стали недоступними — є гідні, а іноді й корисніші заміни. Дієтологиня Ольга Дорош розповіла, чим можна замінити популярні авокадо, червону рибу, кіноа та не тільки.
Ось добірка рівноцінних замін, які допоможуть раціонально переглянути свій раціон:
М'ясо
Печінка, сердечка, шлуночки — можуть замінити мʼясо, вони поживні, багаті на залізо та вітаміни. Їх можна запікати, тушкувати чи готувати паштети.
Червона риба
Скумбрія та оселедець — це бюджетні варіанти, що теж містять омега-3 жирні кислоти.
Сібас, дорадо
Біла риба: хек, тиляпія, минтай, нічим не гірша за "елітну", особливо якщо готувати правильно.
Гречка, кіноа, амарант
Доступні крупи та бобові такі як пшоно, ячна крупа, квасоля, нут не поступаються в поживності гречці, кіноа та амаранту, й добре засвоюються.
Помідори та огірки (в несезон)
Місцеві сезонні овочі такі як буряк, капуста, морква — джерело клітковини та вітамінів, особливо взимку. Ними можна заміняти помідори та огірки.
Батат
Картопля може замінити батат. Вона має багато корисного, якщо не смажити її в олії.
Салатні мікси
Черемша, зелена цибуля з підвіконня — бюджетно, екологічно, смачно і замінить салатні мікси.
Оливкова або лляна олія
Оливкову чи лляну олію замінить будь-яка інша, але в міру. Зокрема, краще додати в раціон горіхи, насіння чи цілі оливки.
Чіа
Аналогом чіа є насіння льону. Воно таке саме за складом, але в рази дешевше.
Авокадо
Акційні авокадо — варіант, але можна спокійно замінити їх на яйця, насіння, горіхи чи навіть сало.
Рисове борошно
Маркетинг роздув моду на рисове борошно, але для кишківника краще клітковина: цільнозернове пшеничне або біле з додаванням висівок.
Кускус
Цільні злаки завжди кращі за оброблені. Обирайте пшеничну чи вівсяну крупу замість кускусу.
Броколі
Капуста — справжній суперфуд української кухні і вона легко замінить броколі.
Сир кисломолочний
Для кальцію, білка та пробіотиків вистачить і ферментованих напоїв. Кисломолочний сир можна замінити кефіром.
Годжі, спіруліна, хлорофіл
Місцеві ягоди містять не менше антиоксидантів, а хлорофіл людям вживати не потрібно.
Нагадаємо, сардини — це доступна та недорога риба, яку можна знайти майже в кожному супермаркеті. Попри низьку ціну, вона має надзвичайну користь, про що постійно наголошують дієтологи.
Фокус також писав, що дієтологи розповіли про продукти, які надають відчуття ситості. Йдеться, зокрема, про малину. Одна жменя малини забезпечує майже 25% вашої добової потреби в клітковині.