/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2Fb87747f9f7fcff1b7b1bb2b39ef5c728.jpg)
Не їжте кавун, поки не влаштуєте йому перевірку на нітрати. Простий лайфхак
Це смачний та корисний плід
Кавуни вже масово з'явилися на полицях магазинів та ринків України. Це — одна з найулюбленіших ласощів літа, проте кавун може завдати шкоди через вміст нітратів.
"Телеграф" розповідає, як самостійно визначити, що рівень нітратів у кавуні перевищений. Для цього знадобиться лише вода.
Що таке нітрати та в чому їхня небезпека
Нітрати — це солі азотної кислоти, які можуть накопичуватися в рослинах, в тому числі і в кавунах, особливо якщо вони вирощені з використанням надмірної кількості добрив. У допустимих межах нітрати не є шкідливими, але у великих кількостях вони можуть перетворюватися на нітрити, які подразнюють слизові оболонки шлунку та кишківника і можуть викликати отруєння.
Як перевірити кавун на вміст нітратів
Важливо розуміти, що всі кавуни містять певну кількість нітратів, небезпечні лише ті, в яких їхню норму перевищено. Максимально допустима кількість нітратів у кавунах — 60 мг на 1 кілограм.
Точний вміст нітратів у кавунах можна встановити лише за допомогою лабораторного аналізу. Проте в домашніх умовах легко перевірити, чи не перевищений він.
Для цього потрібно опустити шматочок м'якоті кавуна у склянку з водою. Якщо вона забарвиться в рожевий колір — це "хімічний" кавун. Споживати його не варто.
Також є кілька інших ознак кавуна з перевищеним вмістом нітратів. Зверніть увагу на прожилки у м'якоті — товсті, жовті та жорсткі прожилки мають плоди, в яких багато нітратів. Кавуни хорошої якості мають тонкі, білі та м’які.
Як знизити ризик отруєння кавунами
Найбільша кількість нітратів міститься у шкірці та в прилеглій до неї м’якоті. Її краще не споживати.
Купувати кавуни краще у перевірених супермаркетах, де є належний санітарний контроль. Купуючи їх на ринку, варто попросити у продавця сертифікат, що його товар безпечний.
Не варто купувати розрізаний кавун. Перед тим, як розрізати його дома, треба вимити його та ошпарити окропом. Це захистить від шкідливих бактерій.