Небезпечна хвороба: як уберегтися від холери
Небезпечна хвороба: як уберегтися від холери
Влітку в Україні посилюють епідемічний нагляд за холерою. Це небезпечне гостре захворювання часто може призвести до смерті за лічені години. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, що треба робити, щоб захиститися від холери.
Як відбувається інфікування холерою
У ЦГЗ пояснили, що холера — це гостре діарейне захворювання, яке найчастіше передається під час вживання заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139 їжі та води.
Ще один поширений шлях передачі — купання у зараженій воді. Без належного лікування холера може призвести до смерті за лічені години.
«За належних умов, як-от доступ до чистої води, медичної допомоги та дотримання правил гігієни, захворювання є цілком контрольованим», – йдеться у повідомленні.
Як уберегтися від холери
Для того, щоб захиститися від холери, потрібно дотримуватися таких рекомендацій:
- Мити руки з милом і безпечною водою: до, під час і після приготування їжі; перед вживанням їжі або годуванням дітей; після користування туалетом; після контакту з хворими на холеру або з симптомами цієї хвороби (діарея, блювота, болі у животі). Якщо немає мила і води, можна використовувати дезінфектанти для рук із вмістом спирту не менше 60%.
- Дотримуватися технології приготування їжі: термічно обробляти; мити та знімайте шкірку з фруктів і овочів.
- Використовувати лише кип’ячену або бутильовану воду для пиття, приготування їжі, миття посуду та чищення зубів.
- Купатися лише в офіційно дозволених місцях та уникайте потрапляння води в рот і ніс під час купання.
- Перед поїздкою в регіони з ризиком спалаху холери необхідно вакцинуватися.
- Майте з собою препарати для оральної регідратації (допоможуть у разі втрати рідини при діареї) та таблетки для знезараження води.
Фахівці підкреслили, що кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
Під час вживання їжі та напоїв у закладах харчування дотримуйтеся простих правил безпеки:
- Уникати льоду, якщо не впевнені, що його зроблено з безпечної води.
- Безпечними вважаються гарячий чай чи кава, а також вода, сік тощо у пляшках чи герметичній упаковці.
- Їсти можна лише добре термічно оброблену та щойно приготовану гарячу їжу.
- Слід надавати перевагу пастеризованому молоку. Якщо сумніваєтесь у його якості — краще прокип’ятіть.
- Уникати морозива сумнівної якості.
Нагадаємо, що на Закарпатті біля водоспаду "Шипіт" сталося масове отруєння відвідувачів.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!