/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F2cb0d3bba3dd6ba32dc8fbcff7ee385c.jpg)
Вишня від населення врятувала сезон заморожування в Україні
Вишня від населення врятувала сезон заморожування в Україні
Комерційні насадження вишні в Україні в поточному році постраждали в ряді регіонів України, в той же час у населення ягоди дозріло багато.
Як розповів EastFruit директор однієї з провідних українських компаній-експортерів заморожених фруктів і ягід ТОВ «Ярофрут» Віталій Сидоренко, раніше до вишні населення не було стільки уваги з комерційної точки зору.
«Ситуація в даному сегменті різко змінилася завдяки високим цінам. З перших днів поточного сезону ціни закупівлі свіжої вишні від населення для переробки досягли рекордних показників, а саме до 80-90 грн/кг ($1,93-2,17/кг). Це миттєво активізувало населення, і вишню для продажу почали збирати ті, хто раніше ніколи цього не робив. Масовий збір вишні населенням призвів до формування однієї з найбільших партій заморожених ягід в Україні за останнє десятиліття, чого ніяк не прогнозували переробники перед початком поточного сезону», — розповів експерт.
За його оцінками, на сьогоднішній день переробники в Україні вже заготовили мінімум 20 тис. тонн замороженої вишні від населення. І це без урахування комерційних господарств.
«За даними з офіційних джерел, минулого сезону загальний обсяг замороженої вишні від населення і комерційних виробників в Україні в цілому не перевищив показників в 20 тис. тонн», — зазначив Віталій Сидоренко.
Коли обсяги вишні на внутрішньому ринку в поточному сезоні стрімко зросли, ціни на сировину для переробки почали знижуватися. Так, станом на середину липня їх діапазон вже становив 70–80 грн/кг ($1,69-1,93/кг). Це позитивно відбилося на діяльності переробників, оскільки зниження вартості сировини дозволило знизити і вартість готових заморожених продуктів, — пояснив він.
На думку експортера, на даний момент європейський ринок відкритий для України, оскільки в поточному сезоні в країнах ЄС прогнозується зниження виробництва вишні через несприятливі погодні умови навесні 2025 року.
«Це відкриває вікно українським виробникам замороженої продукції для розширення експорту. Українські кісточкові вже активно поставляються до Польщі, Німеччини, Нідерландів, а також до північних країн ЄС. У даному випадку ключовими перевагами України є: приваблива ціна, якісна продукція та зручна логістика», — додав експерт.
Станом на середину липня розрахункова експортна ціна замороженої вишні в Україні становить 169-193 грн/кг ($4,08-4,66/кг). Експортна ціна на вишню з кісточкою знаходиться в межах 131-145 грн/кг ($3,14-3,49/кг) (EXW), залежно від якості, калібру та упаковки. У порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи, це досить конкурентна пропозиція. Так, на сьогоднішній день оптові ціни на заморожену вишню без кісточки у основних виробників в країнах ЄС становлять 193-203 грн/кг ($4,66-4,89/кг).
«Песимістичні прогнози щодо сегмента вишні не справдилися. Високі ціни на початку сезону послужили мотиватором для інтенсивного збирання цих кісточкових населенням, і в результаті дрібним і навіть великим компаніям-заморожувальникам вдалося сформувати об'ємну базу сировини. Завдяки цьому переробники отримали достатньо сировини для заморожування, а експортні ціни на сьогоднішній день дозволяють нам дивитися з оптимізмом на перспективи розвитку експорту українських продуктів до Європи», — підсумував експерт.