/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F8f60facf650576f220b384e97dd34b53.jpg)
Часник лежатиме свіжим до літа: як правильно обрізати стебла
Для тривалого зберігання часнику важливо правильно обрізати його стебла. Після викопування часник потрібно залишити на кілька днів для підсушування.Правильна обрізка часнику запобігає зайвій вологості, яка є основною причиною гниття і псування. Видалення стебел і коренів зменшує ризик розвитку захворювань та зберігає поживні речовини.Просушування перед зберіганням та підтримання оптимальних умов (температура, вологість, циркуляція повітря) дозволяють часнику залишатися свіжим і придатним до вживання протягом тривалого періоду аж до літа.Під час вирощування часнику не поспішайте обрізати його після збирання. Так він буде довше та краще зберігатися.Після збору врожаю головки продовжують рости та харчуватися за рахунок листя, яке ще не висохло. Якщо видалити листя, головки не будуть харчуватися, а зубчики будуть віддавати вологу, яку могли б отримувати з листя.Якщо не обрізати часник, він краще зберігатиметься міцним та соковитим.Після збору врожаю слід просушити часник на сонці протягом кількох годин, але не робіть це під прямими сонячними променями. Краще покласти часник під навіс або в приміщення з гарною вентиляцією. Сушіння часнику займає 10-14 днів. Регулярно перевертайте головки.Не обрізайте стрілки протягом 2-3 тижнів. Під час обрізки залиште 10-15 см стебла. Надто коротка обрізка призводить до втрати ваги та соковитості, а також, цілісності сухих лусок. Обріжте сухі стрілки та залиште майже все стебло. Зберігайте насипом або в мішку. Восени поступово скорочуйте стебло.Після сушіння злегка обріжте коріння, залишивши 5-7 см. А при обрізанні стебла залиште 0,2-0,5 см.