/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F5bace40c3312af0e60941dc2f5246c6a.png)
Медовий Спас зі смаком дитинства: три десерти з маком, які "зметуть" зі столу першими
1 серпня українці відзначають Медовий Спас, або Маковія. Саме в цей день печуть пироги з маком та іншу запашну випічку, якою пригощають рідних та друзів.Gazeta.ua публікує три прості й смачні рецепти макових десертів, які зникнуть зі столу першими.сир кисломолочний 700 г (беріть жирний)яйця - 4 штцукор - 130 гманка - 2 ст. л.масло вершкове - 100гдрібка солісметана - 3 ст.л.ванільний цукор - 10 гцедра лимонуродзинки (за смаком)мак 50 гГлазуркакао - 4 ст.л.цукор - 4 ст.л.молоко - вершкове масло 60 гКисломолочний сир перетираємо через сито. Додаємо сметану, яйця та цукор . Всипаємо манку,розтоплене вершкове масло та додаємо дрібку солі .Натираємо цедру лимону , додаємо ванільний цукор і родзинки, попередньо облиті окропом. Перемішуємо до поєднання і відділяємо приблизно 20% тіста. Цю частину тіста змішуємо з маком.Мак попередньо проварюємо з молоком та цукром ~10хв після закипання.(Цей етап можна пропустити і готувати без маку). Мак поєднуємо з тими 20% тіста.У форму, застелену пергаментом викладаємо основну масу тіста і зверху виливаємо з маком. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на годину.Для глазурі - какао, цукор та молоко поєднуємо та варимо до загустіння. В кінці приготування додаємо масло.Готовий сирник не дістаємо одразу з духовки, а залишаємо у вимкненій духовці з відкритими дверцятами ще на 30 хв.Охолоджений сирник поливаємо глазурʼю і залишаємо до застигання в холодильнику на 2-3 години.круглі вафлізгущене молоко - 1 банка.вершкове масло - 200 г.- мак запарений або готова макова масаЯк приготувати: збиваємо мʼяке масло із згущеним молоком і перемащуємо 4 коржі.Наступні 4 коржі перемащуємо запареним маком чи готовою маковою начинкою. Потім наступні коржі знову згущеним молоком, допоки не закінчиться крем. Залишаємо настоятись і смакуємо.Форма розмір 24*10 смТісто:мелений мак - 160 гяйце - 3 шт.молоко - 300 млцукрова пудра - 90 гманна крупа - 70 гвершкове масло - 80 грозпушувач - 8 гяблуко - 1 шт.Шоколадна поливка:горіхи - 50 гшоколад - 120 гвода - 25 млЗапарюємо мак гарячим молоком, проварюємо 2 хвилини, накриваємо кришкою та залишаємо на 1 годину.М'яке вершкове масло збиваємо з цукровою пудрою та яєчними жовтками.Додаємо вистиглу макову масу частинами та добре перемішуємо.Манну крупу з'єднуємо з розпушувачем та додаємо у макове тісто.Яблуко чистимо, тремо на терці та додаємо в тісто.Яєчні білки збиваємо з дрібкою солі до стійкості, частинами додаємо в макове тісто та акуратно перемішуємо.Перекладаємо у форму розміром 24х10 см та випікаємо в розігрітій до 180 °C духовці, приблизно 50 хвилин.Готовий пиріг охолоджуємо та прикрашаємо розтопленим шоколадом та волоськими горіхами.