/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fed55aa35a981cf0365b52d86a5bf6ac5.jpg)
Нові ціни на продукти: на чому українці можуть пристойно заощадити
Завдяки сезонному фактору в Україні знижуються ціни на окремі продукти харчування. Наприклад, доступнішими стали морква, картопля та капуста. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
В Україні вже п'ятий тиждень поспіль спостерігається зниження оптових цін на моркву. Головна причина – надлишок пропозиції при низькому попиті на ринку.
Наразі морква врожаю 2025 року продається в межах 9-16 гривень за кілограм, що приблизно на 10% дешевше, ніж тиждень тому.
Активне збирання врожаю триває майже в усіх регіонах, а споживчий попит залишається слабким. Тому виробники змушені знижувати ціни, щоб не залишитись із надлишками.
Морква дешевшає й у річному вимірі
Ціни вже на 10% нижчі, ніж наприкінці липня 2024 року. Експерти прогнозують, що в умовах перенасичення ринку тенденція до здешевлення може зберегтися і надалі.
Ціни на картоплю та капусту
На початку серпня у супермаркетах знизилася середня вартість молодої картоплі – з 28,32 до 24,56 гривні за кілограм. В окремих торгових мережах овочі можна знайти й по 18 гривень за кіло.
Водночас білокачанна капуста зменшилася у вартості майже втричі – з 50,89 до 18,75 гривні за кілограм. Однак молода капуста стала дорожчою, середня ціна зросла з 25,96 до 32,61 гривні за кіло.