/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F8f3690df7d9a1fff0d32c5226db2ebb6.jpg)
Не весь холестерин шкідливий: які продукти можна залишити у раціоні
Холестерин відіграє важливу роль у формуванні клітин та виробленні гормонів, але його надлишок у крові здатен підвищити ризик серцево-судинних хвороб.Про це йдеться у матеріалі Verywell Health. Організм, зокрема печінка, сам виробляє необхідну кількість холестерину, тож варто стежити за його додатковим надходженням із їжею.Особливо обережними слід бути з переробленим м'ясом і смаженою їжею. Водночас є продукти з високим вмістом холестерину, які можна вживати у помірних кількостях і навіть отримувати з них користь. До таких належать:- Яйця - 189 мг холестерину, багаті на білок, вітаміни та мінерали, не підвищують ризик серцевих хвороб.- Креветки - 135 мг, містять мало насичених жирів, але багато білка та мікроелементів.- Сардини - 131 мг, джерело омега-3, вітаміну D і кальцію.- Субпродукти - 333 мг, насичені білком, залізом і цинком.- Твердий сир - 17 мг на шматочок, багатий кальцієм і фосфором.- Цільножирні молочні продукти - корисні для кісток.Експерти радять робити ставку на помірність та уникати фаст-фуду й надмірно обробленої їжі з шкідливими жирами, які справді шкодять серцю.