/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fe20ce99ab2b9a7c6a5357fab32fc4f9d.png)
Твій ідеальний український кавун: де вирощують та як обрати найсмачніший
Настав серпень — сезон кавунів в Україні. Після тимчасової окупації Херсонщини, яка раніше була головним регіоном вирощування, мапа кавунових полів суттєво змінилася.
Сьогодні більша частина врожаю надходить із південних областей — Одеської, Миколаївської, Запорізької . Також кавуни успішно ростуть у Полтавській, Дніпропетровській та інших регіонах, де клімат сприяє гарному визріванню.
Як вибрати стиглий і солодкий кавун?
Існує кілька ознак, якими можна визначити зрілість плода. Один із найнадійніших способів — легенько постукати по шкірці: стиглий кавун видає глухий звук . Також варто звернути увагу на сухий хвостик та яскраво-жовту пляму на боці – вона утворюється у місці зіткнення із землею. Чим насиченіший колір — тим довше кавун дозрівав на грядці.
Іноді на шкірці можна помітити тонкі павутинки - вони говорять про високий вміст цукру та солодощі ягоди. Крім того, в народі кавуни ділять на "хлопчиків" та "дівчат" - за формою та кількістю насіння. "Хлопчики" мають довгасту форму і маленьку пляму в місці зростання квітки, а "дівчата" - кругліші і пляма на місці колишньої квітки побільше. Наукового підтвердження цієї теорії немає, але багато хто, як і раніше, орієнтуються на такі особливості при виборі.
Де купувати кавуни безпечно
Щоб уникнути неприємностей, купувати кавуни краще у перевірених місцях — на ринках, офіційних продавців чи магазинів, де є документи на продукцію. Це особливо важливо у спекотний сезон, коли кавуни можуть швидко зіпсуватись при неправильному зберіганні.