/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F69c8ddce1d47050eabe0896c104050b8.jpg)
Чому картопля фрі шкодить здоров'ю: пояснення науковців
Нові наукові дані свідчать, що регулярне вживання картоплі фрі може суттєво підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.Про це пише The Guardian з посиланням на дослідження міжнародної групи науковців на чолі з експертом Гарвардського університету Сейєдом Мохаммадом Мусаві.Згідно з результатами, споживання картоплі фрі тричі на тиждень збільшує ризик діабету на 20%, а п'ять разів - уже на 27%. Водночас вживання картоплі, приготованої шляхом запікання, варіння або пюрирування, не є настільки шкідливим - ризик у цьому випадку підвищується лише на 5%.Дослідники пояснюють це тим, що під час смаження картопля втрачає частину поживних речовин, натомість набуває високого вмісту жиру та калорій. Також картопля має високий глікемічний індекс через вміст крохмалю, що негативно впливає на рівень цукру в крові.У дослідженні зазначається, що заміна смаженої картоплі цільнозерновими продуктами допомагає знизити ризик розвитку діабету - до 8% при загальній заміні картоплі та до 19% у випадку заміни саме чіпсів або картоплі фрі. Доктор Каутер Хашем з Лондонського університету королеви Марії наголосив, що важливо не лише що ми їмо, а й як це приготовано:"Картопля у вареному чи запеченому вигляді - джерело клітковини, вітаміну С і калію. Проте після смаження у фритюрі з великою кількістю солі вона перетворюється на калорійний продукт, що сприяє набору ваги та підвищує ризик хронічних захворювань", - зазначив він.За словами Хашема, картоплю варто вживати помірковано й розглядати як частину збалансованого раціону, надаючи перевагу альтернативам - таким як бурий рис, булгур, цільнозернові макарони чи батат.