/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F8076ec11691bdd78466d0cdaed0dd17d.jpg)
Спробуйте один раз — і робитимете так завжди: навіщо змішувати олію та вершкове масло
Навіщо змішувати олію та вершкове масло / © www.freepik.com/free-photo
Багато досвідчених господинь і професійних кухарів обожнюють готувати на вершковому маслі. Адже воно надає стравам насиченого вершкового смаку та неймовірного аромату. Проте є один нюанс: за нагрівання вище 150°C масло починає горіти, темніти та надавати страві гіркуватого присмаку. І щоб уникнути цієї проблеми, досвідчені кулінари радять змішувати вершкове масло з олією. Як саме працює цей кулінарний трюк, йдеться у матеріалі ресурсу zaxid.net.
Які переваги поєднання вершкового масла й олії
-
Вища температура горіння. Оливкова, соняшникова та кукурудзяна олії витримують температуру нагрівання до 250°C. Якщо змішати олію з вершковим маслом, температура, за якої починається горіння, підвищується, а значить, продукт не підгорає.
-
Ідеальна золотиста скоринка. Поєднання жирів дозволяє отримати рівномірне обсмажування без пересушування. Такий варіант чудово підходить для котлет, млинців, шніцеля та яєчні.
-
Значно корисніше. Коли масло горить, виділяється шкідлива речовина — акролеїн, а додавання рослинної олії зменшує ризик утворення цих сполук.
-
Збереження смаку та кольору страви. Масло надає ніжного смаку та аромату, а олія не дозволяє їм «перегоріти».
Як правильно змішувати жири для ідеального результату
-
Використовуйте співвідношення 1:1, наприклад, столова ложка вершкового масла та столова ложка олії.
-
Розігрійте сковороду, спершу додайте олію, а потім масло. Це допоможе маслу не почати горіти відразу.
-
Для страв із тривалим смаженням — тушковані овочі, м’ясо, можна брати трохи більше олії, ніж масла.
Які є цікаві факти про цей кулінарний трюк
-
Французька кухня активно використовує цей прийом під назвою «beurre composé» — комбіноване масло.
-
Для соусів, наприклад, голландського чи бернського, теж часто використовують суміш двох видів жирів.
-
Кокосова чи авокадова олія ще стійкіші варіанти для змішування, якщо потрібно смажити за дуже високої температури.