/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F5ed22c33bf9daf7e2835ff29964c7907.jpg)
Жирна їжа може одразу впливати на мозок і підвищувати ризик інсульту
Про деталі нового дослідження, розповідає 24 Канал. Та спершу розберемось про те, які жири бувають, та як загалом "працюють" у нашому організмі.
Як жири впливають на організм?
Жири потрібні організму, адже вони дають енергію, допомагають засвоювати вітаміни, захищають органи та зберігають тепло. Вплив жирів на здоров'я залежить від їхнього типу: насичені та ненасичені, і відповідно вони мають різний хімічний склад і по-різному впливають на організм.
Насичені жири, що містяться в піці або бургерах, можуть шкодити не лише серцю та судинам, а й мозку.
Мозок потребує постійного припливу крові з киснем і глюкозою. Цей процес підтримує механізм "динамічної церебральної ауторегуляції", який стабілізує кровообіг під час зміни тиску, наприклад, при вставанні або фізичному навантаженні. Якщо він порушується, кровопостачання мозку коливається, що з часом підвищує ризик інсульту та нейродегенеративних хвороб. Учені перевірили, як жирна їжа впливає на цей механізм.
Як проводили дослідження?
В експерименті брали участь 41 людина: 20 учасників – віком 18–35 років і ще 21 – 60–80 років. Судини оцінювали до та через чотири години після прийому їжі, багатої на насичені жири. Для тесту використовували молочний коктейль на 1362 ккал із 130 грамами жиру — приблизно як порція фастфуду.
У ході експерименту вчені виявили, що здатність судин розширюватися знижувалася у всіх учасників, але у літніх людей – сильніше приблизно на 10%. Це означає, що мозок старших людей більш вразливий до короткочасного впливу жирної їжі.
То який вихід?
Хоча один прийом такої їжі навряд чи завдасть довгострокової шкоди, дослідники наголошують: кожен прийом насичених жирів впливає на організм тут і зараз. Особливо це важливо для літніх людей, у яких ризик інсульту й деменції вищий.
Важливо. Національна служба охорони здоров'я Великої Британії радить обмежувати насичені жири до 30 грамів на день для чоловіків і 20 грамів для жінок.
Лікарі рекомендують замінювати насичені жири поліненасиченими з риби, горіхів і насіння. Проте поки що невідомо, як мозок реагує на разовий прийом корисних жирів і які є відмінності у чоловіків та жінок. Тож, попри те, що глобальніші дослідження ще потрібні, вже зрозуміло, що здоров'я мозку залежить не тільки від загального раціону, а й від того, що ви їсте час від часу.