/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fb38e33c578ca51f004d58baa29eac1ec.jpg)
Чому вибухають банки з огірками та як врятувати консервацію: поради для досвідчених господинь
Що робити, якщо вибухає консервація / © Фото з відкритих джерел
Іноді трапляється прикра ситуація — банки з огірками починають вибухати вже через кілька днів. Це дуже засмучує, бо стільки сил та часу витрачається на цей процес. Але не варто панікувати, якщо ви потрапили у таку ситуацію, заготовки можна врятувати, головне, знати, як це зробити. Розповідаємо, чому вибухають банки з огірками та як швидко вирішити проблему, посилаючись на ресурс ukr.media.
Чому вибухають банки з огірками: найголовніші причини
-
Потрапляння бактерій. Якщо під час консервації у банку потрапили бактерії, вони починають активно розмножуватися та виділяти газ. Саме це призводить до вибуху. Щоб уникнути такої халепи, потрібно ретельно мити овочі, спеції та зелень — кріп, петрушку, листя хрону, часник і перець.
-
Повітря під кришкою. Якщо під час закатування в банці залишилося повітря, тиск зсередини спровокує здуття та подальший вибух.
-
Порушення рецептури. Найчастіше причиною проблеми стає неправильна концентрація маринаду. Якщо розсіл занадто слабкий, огірки починають бродити. Треба чітко дотримуватися рецепту, без змін «на око».
-
Використання салатних огірків. Для консервації підходять лише спеціальні сорти. Салатні огірки, які мають білі шипи, водянисті й абсолютно непридатні для тривалого зберігання.
-
Недостатня стерилізація. Якщо банки та кришки були простерилізовані недостатньо, це провокує процеси бродіння. Для літрових банок потрібно не менше 8 хвилин, для трилітрових — до 15 хвилин.
Як врятувати консервовані огірки, якщо банки вже вибухнули: покрокова інструкція
-
Треба вийняти огірки й добре промити під проточною водою.
-
Замочити їх у 2-3% сольовому розчині на 15 хвилин.
-
Розсіл обов’язково прокип’ятити, злити, ще раз закип’ятити та залити назад.
-
Додати оцет тільки після того, як банку буде наповнено розсолом.
-
Закрити банки, поставити їх догори дном та утеплити ковдрою на добу.
Щоб огірки не вибухнули вдруге, можна додати кілька помідорів у банку. Кількість солі, цукру й оцту за повторного консервування варто зменшити вдвічі, тоді огірки будуть більше схожі на квашені. Деякі господині роблять маленький отвір у кришці та закривають його воском, але така консервація довго не зберігається, тому її краще з’їсти першою. Якщо кришка здулася, можна посипати її сіллю — іноді це допомагає тимчасово «врятувати» заготовку.
Як уникнути вибуху консервації в майбутньому
-
Використовуйте лише ті сорти огірків, які призначені для консервування.
-
Ретельно мийте всі інгредієнти.
-
Дотримуйтеся перевірених рецептів.
-
Стерилізуйте банки достатню кількість часу.
-
Зберігайте заготовки у прохолодному місці.