/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F27bff4aa2f1fbdd60fec4e1224ae6d4e.png)
Розтягнутий період дозрівання ріпаку впливає на якість урожаю
Розтягнутий період дозрівання ріпаку впливає на якість урожаю
Ріпак — культура, яка потребує постійної уваги та контролю всіх шкодочинних факторів, починаючи від моменту його посіву, і поки комбайн не змолотить. Це культура постійного ризику, її регулярно потрібно моніторити, прогнозувати і вчасно виявляти всі фактори: хвороби, шкідників, погоду.
Про це AgroPortal.ua розповів керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.
Він зазначає, що цього року через погоду спостерігався дуже розтягнутий період цвітіння і, відповідно, дуже розтягнутий період дозрівання ріпаку.
«Верхні стручки були дозрілими повністю, а нижні тільки зав'язалися. Залежно від регіону різниця в дозріванні була 2-3 тижні. У цій ситуації на рослині одночасно є різної зрілості стручки, і аграрію потрібно приймати рішення під час збирання: втрачати перші чи останні стручки. До того ж зернівки в такому збіжжі дуже різної якості, що призводить до зниження якісних показників загалом», — розповідає Олександр Хмелюк.
За його словами, це несуттєво вплинуло на прибавку врожаю, але, крім кількості, важлива ще й якість.
«Недозріле зерно буде мати великий вміст вільних жирних кислот (високе кислотне число), тобто вже не підійде для використання на харчові цілі, а тільки на технічні. Відповідною буде і ціна такого урожаю», — пояснює експерт.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua