/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fc7d6a398751e70288699b7f5127486af.jpg)
У Яремчі запрацював славнозвісний ресторан-музей, збудований без жодного цвяха
Про реставрацію подбали два місцеві бізнесмени, які раніше викупили ресторан. Частину меню розробляв сам Євген Клопотенко, розповідає 24 Канал з посиланням на Суспільне.
Що відомо про ресторан-музей "Гуцульщина"?
"Гуцульщину" збудували у 1956 році за проєктом архітектора Івана Бондарука. Він також створив туристичну базу поруч і кілька будівель у Коломиї.
Ресторан-музей був одною перших його робіт. Саме він започаткував стиль, який нині називають "традиційним гуцульським" в архітектурі великих споруд.
Оновлений інтер'єр / Фото Суспільного
Свого часу "Гуцульщина" була популярною локацією для кінематографістів. Тут знімали сцени для фільмів "Олекса Довбуш" та "Червона рута".
Згодом ресторан закрили, а будівля почала занепадати. Відреставрували її цього літа, а двері ресторан відкрив уже восени. Частина меню – автентичні гуцульські страви, які відтворив після своєї експедиції Євген Клопотенко.
Ці страви – з гастроекспедицій Євгена Клопотенка Карпатами. Він мандрував горами, говорив з бабцями та ґаздами, слухав, що й як тут варили. Збирав рецепти з гірських сіл, де після дощу пахло піччю, а гостям подавали лютий сир,
– вказано в описі до меню.
Одна зі страв у меню "Гуцульщини" / Фото Суспільного
Деякі страви начебто звичні, але з версіями традиційних карпатських продуктів. Наприклад, у меню є "лютий сир" – це бойківський кисломолочний сир з додаванням часнику, паприки та гострого перцю.
Куди піти в Яремчі?
- Водоспад Пробій – один з найповноводніших водоспадів Карпат, що розташований у центрі Яремча.
- Парк-музей "Карпати в мініатюрі" – мінікопії архітектурних перлин і культурних об'єктів Карпатського регіону, 18 експонатів.
- Парк Легенд "Ґедзьо" – унікальний тематичний парк у стилі гобітів.
- Стежка Довбуша – частина шляху до гори Маковиця, де нібито ходив найвідоміший опришківський ватажок.