/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F6411e116ef92f98d3e45482cfb85f8f3.jpg)
Через спеку та дефіцит вологи аграрії півдня переходять на озимі
Через спеку та дефіцит вологи аграрії півдня переходять на озимі
Через аномальні літні температури та дефіцит вологи у ФГ «Еліт» на Одещині змушені робити ставку на озимі культури (ріпак, пшениця, горох), оскільки з ярими важко отримати плановий урожай.
Про це AgroPortal.ua розповів власник ФГ «Еліт» Григорій Тулба.
Саме через погодний фактор вже давно виключили із сівозміни сою, а два роки тому відмовилися і від кукурудзи.
«Настала черга соняшнику. Його поки що прибирати не будемо, але зменшимо площі до мінімуму, — пояснює власник господарства. — Раніше робили ставку саме на соняшник, який завдяки міцній кореневій системі виживав навіть у екстремальних умовах і формував умовні 1,5-2 т/га. Проте нині й цього немає, бо в полях сухо геть. Волога відсутня».
У ФГ «Еліт» ріпак під урожай 2026 року вже посіяли, але не згідно з сівозміною, а відповідно до наявності вологи на полях.
«З опадами ситуація вкрай критична. Тож там, де впав невеликий дощик й промочило хоч кілька сантиметрів, і сіяли ріпак. Ловив «площі», оскільки температури аж до початку вересня сягали за 30°С, ще й з вітрами. Тож сподіваємося на спад спеки і хоча б невеликі дощі, щоб ріпак не пропав», — пояснює Григорій Тулба.
На літо сіятимуть культури короткого вегетаційного періоду, зокрема сочевицю. Для початку планують посіви на 25 га, оскільки насіння досить дороге. Якщо будуть хороші результати, площі під сочевицею розширять.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua